Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Zakažte muslimům vstup do země, říká pompézní podnikatel Donald Trump, prezidentský kandidát

Uchazeč o republikánskou nominaci na amerického prezidenta Donald Trump dnes vyzval k celkovému a naprostému uzavření Spojených států pro muslimy, kteří chtějí do země přicestovat. Informovala o tom agentura Reuters. Podle Bílého domu je Trumpův požadavek v rozporu s americkými hodnotami i bezpečnostními zájmy státu. Výbor americko-islámských vztahů (CAIR) Trumpův návrh přirovnal k fašismu.

Podle Trumpa je ke zmíněnému opatření nutné přikročit, neboť se ukazuje nenávist muslimů vůči Američanům, která může vyústit v další útoky. Připomněl tak čin zradikalizovaného muslimského manželského páru, který minulý týden v Kalifornii zabil 14 lidí.
"Odkud nenávist pochází a proč tomu tak je, to budeme muset zjistit. Než se tak stane a než porozumíme tomu problému a nebezpečí, které představuje, naše země nesmí být obětí hrůzných útoků lidí, kteří věří jen v džihád a kteří nemají žádnou úctu k lidskému životu," uvedl Trump.

Trumpův volební manažer Corey Lewandowski podle AP upřesnil, že zákaz cest muslimů do USA by se týkal každého, tedy nejen žadatelů o přistěhovalecká víza, ale i turistů.

Trump, který je podle průzkumů favoritem republikánských prezidentských primárek, v minulosti učinil na adresu muslimů řadu kontroverzních prohlášení. Zmínil například to, že by zvážil uzavřít některé mešity v USA.