Imigranti na chorvatsko-slovinských hranicích

Imigranti na chorvatsko-slovinských hranicích Zdroj: ČTK/AP/Darko Bandic

Merkelová zvýšila odhad počtu imigrantů, letos jich má být milion

Německá vláda očekává, že do země letos přijde milion žadatelů o azyl. Kabinet dosud oficiálně počítal s 800.000 běženci. Informoval o tom dnes nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) s odvoláním na vládní kruhy. Neoficiální zdroje nicméně již od října uvádějí, že do Německa už letos dorazilo 800.000 uprchlíků a za celý rok jejich počet může dosáhnout až 1,5 milionu.

Novou vládní prognózu počtu běženců podle FAS představila Merkelová na sobotním jednání mezi svou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) a sesterskou stranou CSU. Křesťanskosociální unie (CSU) mezitím pohrozili odvoláním kancléřky Angely Merkelové, pokud Německo neuzavře své hranice před proudem uprchlíků.

Mezi CDU a CSU panuje kvůli běžencům mimořádné napětí, protože většina uprchlíků přichází do Německa přes rakousko-bavorskou hranici. Bavorský premiér Horst Seehofer kvůli tomu počátkem týdne vyzval Merkelovou, aby do dneška představila opatření pro omezení přílivu imigrantů. Pokud se to nestane, pohrozil "nouzovými opatřeními", jako bylo stažení ministrů za CDU z vlády nebo podání správní žaloby proti vládě k ústavnímu soudu.

Poslanec za CSU Hans-Peter Uhl v rozhovoru s FAS pohrozil svržením kancléřky. "Buď se hranice zavřou s Merkelovou, nebo se zavřou bez ní," řekl. Podle něj si většina Němců přeje omezení imigrace a kancléřka se nemůže stavět proti většinovému mínění společnosti.