Plakát z demonstrace, na kterém je Walter Palmer se zastřeleným lvem Cecilem

Plakát z demonstrace, na kterém je Walter Palmer se zastřeleným lvem Cecilem Zdroj: Profimedia.cz

Zimbabwe nebude žalovat Američana, který zastřelil lva Cecila. Vše bylo legální

Ministerstvo životního prostředí Zimbabwe oznámilo, že nebude žalovat Američana Waltera Palmera za zabití jednoho ze symbolů země i africké divočiny, lva Cecila. Prý proběhlo vše podle zákonů a Palmer nic nelegálního nespáchal.

Americký zubař Palmer v červenci zabil jednoho z nejcennějších lvů v celé Africe, když ho pomocí návnad vylákal za hranice národního parku. Čin vyvolal obrovskou bouři nevole nejen v Africe, ale i v celém západním světě.

„Konzultovali jsme to s policií i s nejvyšším žalobcem a ukázalo se, že Palmer přijel do Zimbabwe, protože měl všechna povolení v pořádku,“ řekl novinářům ministr Oppah Muchinguri-Kashiri s tím, že Palmer nemůže být stíhán.

Palmer vždy tvrdil, že jednal podle zákonů. Hájil se také tím, že nevěděl, že jde o tak proslulé zvíře. „Kdybych věděl, že ten lev má jméno a že je pro tu zemi tak důležitý, nestřelil bych ho,“ řekl agentuře AP s tím, že když zjistil, o jaké zvíře šlo, byl v šoku. „Nikdo z naší lovecké skupiny o tom zvířeti nikdy předtím neslyšel,“ tvrdil.