Mešita al Aksá, třetí nejsvětější místo islámu

Mešita al Aksá, třetí nejsvětější místo islámu Zdroj: Profimedia

V mešitě al-Aksá vyzývali k dobytí Evropy pomocí uprchlické vlny

Vlnu pobouření vyvolal Muhammad Ajíd, přední muslimský duchovní, který promluvil na třetím nejposvátnějším místě islámu - v mešitě al-Aksá v Jeruzalémě. V kázání vyzval věřící k využití imigrantských kvót Evropské unie za účelem „dobytí“ Evropy pomocí muslimské imigrace.

Muhammad Ajíd hovořil o dobytí Evropy skrze smíšená manželství s Evropankami a plození dětí muslimy. „Dá-li Alláh, budeme po nich dupat našima nohama … budeme s nimi plodit děti a ovládneme jejich země! My je (uprchlíky) pak seskupíme ve jménu Chalífátu. A řekneme Evropě: „To jsou naši synové! Nechte je na pokoji nebo k vám pošleme bojové šiky! A my vás, s Alláhovou pomocí, udupeme!“ horoval duchovní v kázání. Na jeho prohlášení upozornila nevládní organizace The Middle East Media Research Institute (MEMRI), která monitoruje arabská a perská média a překládá je do angličtiny.

Muhammad Ajíd uvedl, že že od Evropanů nejde o žádné milosrdenství, protože imigranty chtějí jako pracovní sílu, a vyzval muslimy, aby využili demografické krize Evropy a neschopnosti její společnosti bránit se islamizaci. Prohlášení Ajída jsou znepokojivá hlavně kvůli faktu, že byla pronesena na půdě třetí nejposvátnější mešity muslimského světa a může tak sklidit velký ohlas mezi prostými muslimy.

Není to ovšem poprvé, kdy některý z čelních představitelů muslimů či islamistů horoval pro využití imigrace k dobytí Evropy. Podobné projevy pronesli například již mrtvý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí či místopředseda českého Ústředí muslimských obcí Vladimír Sáňka, který roku 2005 v České televizi prohlásil, že by si islamizaci Evropy přál.

Představitelé českých muslimů ses opakovaně vyslovují pro přijímání muslimských uprchlíků bez omezení. Například česká konvertitka k islámu a aktivistka Romana Červenková organizovala několik demonstrací za přijetí neomezeného množství muslimských uprchlíků. Rovněž Assim Atassi z Ústředí muslimských obcí označil nepřijímání muslimských uprchlíku za nesmysl.

„Nemyslím si, že by sekulární stát měl podléhat jakémukoliv tlaku, chovat se k lidem na základě jejich přesvědčení, názoru či náboženství. Osobně si nemyslím, že to pomůže k více otevřené společnosti. Mně to spíše připadá jako podléhání té nenávistné a xenofobní části naší společnosti, která se tím jen utvrzuje ve svých předsudcích, nenávisti a útocích proti migrantům,“ řekl Atassi v rozhovoru pro web iDnes.cz.

Britský zpravodajský portál dailymail.co.uk v souvislosti s kauzou Ajída upozornil, že imigrace muslimů je součástí tzv. skrytého džihádu (úsilí na Alláhově stezce, respektive nastolení vlády islámu) a vychází z verše koránu: „Kdokoliv se vystěhuje kvůli cestě Boží, ten nalezne na zemi četné jiné možnosti i prostor. A kdo opustí dům svůj a vystěhuje se k Bohu a Jeho poslu a zastihne jej přitom smrt, toho odměnit připadá Bohu a Bůh je odpouštějící, slitovný.“ (Překlad koránu dle Ivana Hrbka, verš 100 ze súry 4.)

Část Ajídova projevu můžete vidět na videu s anglickými titulky.

https://www.youtube.com/watch?v=cdHg9TADZyA