Policie zapisovala v úterý čísla na ruce přistěhovalců zadržených v Břeclavi.

Policie zapisovala v úterý čísla na ruce přistěhovalců zadržených v Břeclavi. Zdroj: ČTK

Italští Židé kritizují číslování migrantů v Česku

Šéf svazu italských židovských organizací Renzo Gattegna dnes ostře odsoudil číselné značení běženců v České republice. Uvedla to agentura ANSA, podle níž to Gattegnovi připomíná holokaust. Také agentura AFP uvádí, že "ve východní Evropě procedura nevyhnutelně připomíná tu, kterou používali nacisté k identifikaci vězňů koncentračních táborů".

Čeští policisté pro usnadnění evidence osob bez dokladů zapisovali v úterý fixou čísla na ruce desítek přistěhovalců zadržených v Břeclavi.

"Je to velmi závažná věc," upozornil Gattegna. "Desítky uprchlíků byly označeny doslova jako dobytek jdoucí na porážku. Nevyhnutelně to tak připomíná nejtemnější období soudobých dějin," dodal.

V průběhu úterka česká policie podle ANSA "násilně" přinutila syrské uprchlíky, aby vystoupili z vlaků jedoucích do Německa, a dávala jim čísla "na předloktí".

"Žádný zákon neumožňuje značkovat lidi tímto způsobem," reagovala podle AFP v České republice také advokátka spolupracující s Ligou lidských práv Zuzana Candigliota.

AFP cituje i mluvčí českého ministerstva vnitra Lucii Novákovou, že "značení bylo zavedeno kvůli velkému počtu dětí mezi uprchlíky". "Naším cílem je, aby se zabránilo tomu, aby se děti ztratily," řekla agentuře.

Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová také prý řekla, že cílem byla "identifikace rodin". "Také zapisujeme kód vlaku, ve kterém cestují, abychom věděli, do které země je budeme muset vrátit v případě, že je opět zpětně přijmeme," upozornila pro AFP.