Imigranti na budapešťském nádraží Keleti se snaží dostat do vlaků do Německa

Imigranti na budapešťském nádraží Keleti se snaží dostat do vlaků do Německa Zdroj: ČTK/SCANPIX SWEDEN// AA / TT

Rakušané zastavují vlaky z Budapešti, začali vracet imigranty do Maďarska

Rakouští pohraničníci zastavují na hranicích vlaky z Budapešti. Prvním byl Railjet 64 do Mnichova, který na hranice dorazil dnes po poledni. Ten obsadili především syrští imigranti, kteří se snaží dostat do Rakouska a Německa. Podle rakouských úřadů je vlak „přeplněný“.

Ve vlaku, který nyní stojí v maďarské pohraniční obci Hegyeshalom, se nachází asi 300 Syřanů.  Rakouští policisté je rozdělili do dvou skupin. Ti, kteří už získali v Maďarsku azyl, musí v zemi zůstat. Pro druhou skupinu, která zatím žádné azylové řízení v EU nezahájila, mohou pokračovat do Rakouska. K hranicím přitom míří z Budapešti další vlaky. Jan v tom prvním je dalších 250 imigrantů.

Jak vzniklá situace skončí, není jasné. Uprchlíci poukazují na to, že mají platné jízdenky a policie je v Budapešti nechala nastoupit. Podle mluvčího maďarské vlády Andráse Giróa-Szásza nejasná právní situace nastala, když Německo v posledních dnech projevilo tolerantnější přístup k migrantům ze Sýrie. Nový postoj Berlína totiž vyvolal v migrantech naději a domáhají se volné cesty do Německa.

Už ráno maďarská policie rezignovala na kontroly dokladů na budapešťském nádraží Keleti, kde se tísní tisíce lidí u mezinárodních pokladen ve snaze koupit si jízdenku do vlaků mířících do Rakouska a Německa. Stalo se tak poté, co se roznesla zpráva, že migranti smějí do těchto souprav nastupovat.

Podle agentury APA Merkelová o migrační krizi dnes hovořila s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Jeho mluvčí v této souvislosti řekl, že maďarská vláda k tomu vydá prohlášení. Žádné ale zatím vydáno nebylo. Místo toho ale podle médií od vlaků mířících na Západ zmizeli na nádražích policisté, kteří do té doby bránili běžencům v nastoupení do vagonů.

Česká policie v souvislosti s tímto problémem ČTK sdělila, že zatím nechystá žádné speciální opatření pro kontroly vlaků mířících z jihu do Břeclavi, kam přijedou uprchlíci z Maďarska.