Řecko bude znovu jednat s věřiteli, jednání začnou již v pondělí.

Řecko bude znovu jednat s věřiteli, jednání začnou již v pondělí. Zdroj: ČTK

Další kolo řecké krize: Jednání s věřiteli začnou zítra

Jednání Atén se zástupci mezinárodních věřitelů Řecka o novém záchranném programu by měla začít v pondělí. Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na představitele řeckého ministerstva financí, podle něhož už byly vyřešeny problémy, které vedly k odkladu rozhovorů. Zástupci věřitelů by podle agentury AFP měli do Atén přicestovat v neděli večer.

To se už podle zmíněného řeckého představitele podařilo. Tento činitel přitom popřel, že by se kabinet premiéra Alexise Tsiprase snažil držet zástupce Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu mimo vládní úřady. "Nemáme s tím žádný problém," uvedl.

Řekové se na inspekční návštěvy věřitelů v Aténách dívají jako na porušení státní svrchovanosti. Dosavadní vyjednávání s evropskými partnery, trvající šest měsíců, se proto konala na žádost řecké vlády v Bruselu.

Atény se na začátku minulého týdne na summitu v Bruselu dohodly s eurozónou na zahájení rozhovorů o třetím záchranném programu v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč) v případě, že budou schváleny určité reformy. V noci na čtvrtek odhlasoval druhý balík reformních opatření řecký parlament, čímž se otevřela cesta k vyjednávání s věřiteli. Rozhovory by měly být uzavřeny do 20. srpna, kdy musí Řecko splatit dluh zhruba 3,4 miliardy eur Evropské centrální bance.