ecká vláda dnes předložila parlamentu druhý soubor reformních opatření, která žádají mezinárodní věřitelé jako podmínku poskytnutí další finanční pomoci zadlužené zemi.

ecká vláda dnes předložila parlamentu druhý soubor reformních opatření, která žádají mezinárodní věřitelé jako podmínku poskytnutí další finanční pomoci zadlužené zemi. Zdroj: ČTK

Řecká vláda poslancům předložila další balík reforem

Řecká vláda včera předložila parlamentu druhý soubor reformních opatření, která žádají mezinárodní věřitelé jako podmínku poskytnutí další finanční pomoci zadlužené zemi. Poslanci měli na schválení čas do dnešního dne. Nová legislativa se týká zejména modernizace státní správy, včetně urychlení soudních řízení a prosazení pravidel pro ozdravení bank. 

Vyjednávání s věřiteli o záchranném balíku by pak měla podle vládní mluvčí citované agenturou Reuters začít hned po dnešním hlasování a skončit by měla do 20. srpna.

Podle Reuters se neočekává, že druhý blok reforem vyvolá takový rozkol ve straně premiéra Alexise Tsiprase jako ten první, který minulý týden prošel jen díky hlasům opozičních poslanců. Hlasování prý ale i tak nebude jednoduché.

Premiér Tsipras se v předvečer hlasování snažil získat podporu rebelů ze své strany SYRIZA, kteří se vzbouřili již při prvním hlasování. V projevu před představiteli vládní strany uvedl, že jeho cílem je, aby dohoda o novém záchranném programu v parlamentu prošla. "Dosud jsem viděl různé reakce, četl jsem hrdinská prohlášení, ale neslyšel jsem žádný alternativní návrh," řekl Tsipras. Dodal, že nemůže ignorovat jasnou vůli většiny Řeků, kteří si přejí zůstat v eurozóně.

"SYRIZA jako strana musí odrážet to, co se děje ve společnosti, musí odpovědět na obavy a očekávání desítek tisíc obyčejných lidí, kteří do ní vložili své naděje," dodal řecký premiér před spolustraníky.

Dnes budou poslanci hlasovat o novém občanském soudním řádu, díky němuž by se v Řecku měla urychlit soudní řízení. Poslance také čeká hlasování o směrnici EU známé pod zkratkou BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive). Směrnice o ozdravných postupech a řešení krize bank poskytuje národním orgánům dohledu nástroje pro rychlé vypořádání se zkrachovalými bankami a má zajistit bezpečnější a spolehlivější fungování finančního sektoru.

První část reforem, na kterých se Atény dohodly s eurozónou výměnou za příslib nového záchranného programu, zákonodárci schválili minulý týden v noci na čtvrtek. Týkala se zejména daní, například zvýšení sazby DPH.

Atény se minulý týden s eurozónou dohodly na zahájení rozhovorů o novém záchranném programu v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč) podmíněném ekonomickými reformami a úspornými opatřeními. V pondělí do Řecka dorazily první evropské peníze v podobě tříměsíčního překlenovacího úvěru ze staršího stabilizačního mechanismu Evropské unie. Atény peníze využily k úhradě splátek Evropské centrální bance a Mezinárodnímu měnovému fondu.