Alexandr Alexandrov

Alexandr Alexandrov Zdroj: EPA

Ukazuje se, že Rusové vojensky působí na východní Ukrajině. Putin celou dobu lhal

Dva Rusové zadržení minulý víkend ve východoukrajinském Donbasu přiznali, že byli zajati při průzkumné akci na linii fronty mezi vzbouřenci a ukrajinskou armádou. Uvedla to dnes na svých webových stránkách mise evropských pozorovatelů, kteří s oběma zadrženými ve středu hovořili. Kyjev tvrdí, že jde o příslušníky pravidelné ruské armády, Moskva to popírá.

 

Alexandr Alexandrov a Jevgenij Jerofejev se dostali do zajetí minulou sobotu u města Ščasťa v Luhanské oblasti. Při zadržení byli ozbrojeni, ale příkazy útočit prý neměli. Pozorovatelům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě bez dalšího upřesnění řekli, že je do Donbasu vyslalo "armádní velení". Na Ukrajině prý byli několikrát už dřív. Kdo přesně je „armádní velení“ neupřesnil.

 

Oba muži se v Kyjevě léčí ze střelných zranění, která utrpěli při zatýkání. Ve středu byli obviněni z pokusu o založení teroristické skupiny, za což jim hrozí až 15 let vězení. Ukrajinské obhájce již dostali k dispozici a setkali se s nimi, napsala agentura Unian.

 

Ruská televizní stanice Rossija 24 zveřejnila dnes rozhovor s Vladimirem Jerofejevem, otcem jednoho ze zadržených. "Je to důstojník, přesněji bývalý důstojník," řekl o svém synovi. "Po Novém roce armádu opustil, neptal jsem se proč. O cestě do Luhansku jsem věděl a nepřemlouval jsem ho. Je to dospělý člověk," prohlásil Jerofejev starší.