Česko je bez medaile. V utkání o bronz podlehli hokejisté Američanům 0:3

Česko je bez medaile. V utkání o bronz podlehli hokejisté Američanům 0:3 Zdroj: ČTK

Česko je bez medaile. V utkání o bronz podlehli hokejisté Američanům 0:3

Čeští hokejisté prohráli v zápase o bronz na mistrovství světa v Praze s týmem Spojených států amerických 0:3 a stejně jako před rokem na šampionátu v Minsku skončili čtvrtí. Český tým získal medaili na vrcholném turnaji naposledy v roce 2012 v Helsinkách, kde vybojoval bronz. Zápas sledovalo 15.007 diváků, což byla nejnižší návštěva na český zápas na turnaji.

Český tým nastoupil do svého závěrečného utkání na turnaji oproti semifinále v pozměněné sestavě a hned od začátku byl aktivnější. Brankář Hellebuyck však všechny střely bezpečně zlikvidoval nebo vyrazil. Pavelce poprvé prověřil v 5. minutě Eichel, český gólman jeho pokus vyrazil.

V 8. minutě se Američané dostali do vedení. Dva Nelsonovy pokusy Pavelec zneškodnil, ale Bonino následně dorážel prakticky do prázdné branky. Vyrovnat se snažil v oslabení Zaťovič, ale neuspěl stejně jako poté při vyrovnaném počtu hráčů na ledě Klepiš nebo Hejda.

Podruhé tak udeřili zámořští hráči. Eichelovo nahození za Pavelce na hranici brankoviště dorazil Lewis. A na rozdíl od soboty, kdy rozhodčí českému týmu neuznali proti Kanadě gól po hraničním postavení Koukala na brankovišti, tentokrát arbitři trefu USA okamžitě potvrdili.

Snížit mohl při české přesilové hře Voráček, ale neprosadil se stejně jako v 25. minutě Kolář. Přečíslení tři na jednoho zakončila Koukalova nepřesná přihrávka na Simona, české střelecké trápení poté dokonala Kolářova tyč v 27. minutě. Na Hellebuycka nevyzráli ani Erat a Voráček.

Když pak český tým nevyužil čtyřminutovou přesilovou hru, prosadili se Američané. Devět sekund po návratu vyloučeného Novotného na led skóroval přesnou střelou Coyle. Střelecká převaha 12:4 ve druhé třetině nebyla domácím reprezentantům nic platná.

I v poslední dvacetiminutovce byli Češi střelecky aktivnější, Američané však náskok bez větších problémů uhájili. Hellebuyck udržel čisté konto i při dlouhé power play českého týmu.

ČR - USA 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Bonino (Nelson, Coyle), 19. Lewis (Eichel), 40. Coyle (Bonino).

Rozhodčí: Rönn (Fin.), Vinneborg - Dahmén (oba Švéd.), Lazarev (Rus.).

Vyloučení: 3:6. Bez využití. Diváci: 15.007.

Sestavy:

ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Němec - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Plekanec, Klepiš - Červenka, Jan Kovář, Vondrka - Koukal, Novotný, Zaťovič - od 24. navíc Simon. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

USA: Hellebuyck - Faulk, Krug, S. Jones, Reilly, Murphy, Gardiner, Redmond - Coyle, Bonino, Lee - Moses, Larkin, Hendricks - Nelson, Eichel, Lewis - B. Smith, Arcobello, Sexton - Morin. Trenér: Todd Richards.