Zpěvák Prince vystoupil v neděli večer v americkém Baltimoru

Zpěvák Prince vystoupil v neděli večer v americkém Baltimoru Zdroj: profimedia.cz

Hudbou proti násilí: Zpěvák Prince uspořádal koncert v Baltimoru

V americkém Baltimoru probíhají manifestace proti policejnímu násilí a ruku k dílu tak přiložil i zpěvák Prince. Ten v neděli večer uspořádal koncert, kterého se zúčastnily tisíce návštěvníků. Prince k událostem v Baltimoru složil i píseň, kterou na nedělním koncertu představil. 

Tisíce návštěvníků Princeova koncertu Rally 4 Peace (Manifestace za mír) na sobě měly oblečení převážně šedé barvy. Vyjadřovaly tak solidaritu s mladým černochem Freddiem Grayem, který v dubnu podlehl při přepravě do vazby zraněním utrpěným při policejním zákroku. Jeho příjmení Gray znamená v angličtině šedý.

Prince vystoupil v baltimorské aréně Royal Farms Arena po týdnech částečně násilných protestů, které Grayova smrt vyvolala. "Dnes večer jsme tady pro ty z vás, kteří přišli o své blízké," řekl Prince davům, načež zazpíval své největší hity.

Zpěvák a multiinstrumentalista rovněž vyzval mladé obyvatele Baltimoru, aby "opravili porouchaný systém". V jednu chvíli dokonce na pódium přizval místní prokurátorku Marilyn Mosbyovou. Ta obvinila šestici policistů, kteří se podíleli na Grayově smrti. Policisté nyní čelí obvinění ze zabití a vraždy.