Mars

Mars Zdroj: Profimedia.cz

NASA nabízí odměnu 5000 dolarů, pokud jí pomůžete vymyslet jak přežít na Marsu

Plánů na dobytí Marsu vzniklo již nespočet, reálných i čistě utopistických. Americká NASA teď vypisuje odměnu po 5000 dolarech třem lidem, kteří jí pomůžou vymyslet jak na rudé planetě dlouhodobě přežít.

K výzvě, kterou  americká vesmírná agentura zveřejnila na svých webových stránkách, se můžete připojit i vy. Uzávěrka nápadů do soutěže bude 7. června.

NASA dále píše: “Nápady by se měly týkat toho, jak přežít na Marsu 500 dní, dokud nepřiletí zásoby ze Země. Čili nápady by se měly týkat přístřeší, jídla, vody, dýchatelného vzduchu, komunikace, cvičení a medicíny. Vaší fantazii se meze nekladou,”

Pokud vše půjde podle plánu, hodlá NASA let na Mars s lidskou posádkou, která by zde založila stanici, uskutečnit po roce 2030. Před plánovači letu ale stojí ještě mnoho překážek, pro misi na Mars například již nyní vyvíjí největší a nejsilnější nosnou raketu v historii. Současné nosiče totiž nejsou schopné vyvinout s tak velkým nákladem, který bude třeba na Mars dopravit, dostatečnou rychlost k opuštění zemské přitažlivosti.