Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Víc než půlka Čechů si myslí, že Babiš je ve střetu zájmů. To je tedy objev

Většina lidí v Česku si myslí, že Andrej Babiš je jako podnikatel a zároveň politik ve střetu zájmů a měl by se jedné ze svých rolí vzdát. Opačně smýšlí 39 procent lidí. V průzkumu pro Českou televizi to zjistila agentura TNS Aisa. O střetu zájmu šéfa hnutí ANO Babiše, který je ministrem financí a zároveň vlastní holding Agrofert, je podle průzkumu přesvědčeno i 26 procent lidí, kteří volili jeho hnutí ANO.

Střet zájmů vidí u Babiše 52 procent lidí. Nejčastěji jsou to voliči pravicových stran ODS a TOP 09 a částečně také ČSSD, řekla ČT socioložka TNS Aisa Kateřina Osičková. Nejméně kritičtí byli podle ní voliči ANO. Devět procent lidí na otázku po Babišově možném střetu zájmů nedokázalo odpovědět.

Průzkum, kterého se na konci dubna zúčastnilo 1200 lidí, zjišťoval také názory lidí na možný střet zájmů v působení vlády. Střet zájmů v působení členů kabinetu spatřovaly dvě pětiny lidí a čtvrtina dotázaných o tom byla přesvědčena silně. Lidé byli tázáni na dodržování článku 70 české ústavy, podle nějž členové vlády nesmí vykonávat činnosti, jejichž povaha odporuje výkonu funkce. "Pouhá čtyři procenta voličů a občanů České republiky se domnívá, že tento článek je dodržován, že tedy nedochází k žádnému střetu zájmů," řekla ČT Osičková.

Senátorka a bývalá soudkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová se v pořadu ČT Otázky Václava Moravce vyjádřila pro zpřesnění ústavního článku 70. Měl by podle ní stanovit hranici mezi tím, co střet zájmů je a co už není. Připomněla, že Babiš sice není v řídicích orgánech svých firem. "Jenomže, podívejte se, on provádí akvizice nového majetku, a to už si myslím, že je za hranou," dodala. Vhodné by podle ní bylo inspirovat se třeba v USA, kde bohatí lidé, kteří se začnou věnovat politice, svěří své podnikání fondu, který se o jejich majetek stará a do jehož činnosti politik nemůže nijak zasahovat.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) připustil, že u Babiše ke střetu zájmů někdy dochází. "Když ano, tak on to ohlásí, přesně podle toho zákona, zdrží se hlasování," řekl v ČT. Akvizice Babiš uskutečňuje prostřednictvím svého fondu, řekl Pelikán s odkazem na své informace.

Na údajný Babišův střet zájmů nyní poukazuje opozice mimo jiné v souvislosti se schvalováním novely zákona o spotřebních daních. Vláda do Sněmovny předložila novelu, která prodlužuje podporu biopaliv a současně zavádí jejich částečné zdanění. Babišův Agrofert přitom patří mezi největší tuzemské dodavatele biopaliv. Kritici mu vyčítají, že takto pomůže Agrofertu k vyšším prodejům. Střet zájmů u Babiše jeho kritici vidí také v tom, že jako politik vlastní média. Ministr financí to odmítá.