Papež František I.

Papež František I. Zdroj: Profimedia

Papež povede ve Vatikánu velikonoční mši a udělí požehnání Městu a světu

Papež František povede na vatikánském Svatopetrském náměstí velikonoční mši a v poledne udělí požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu). Křesťané si dnes připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Vrchol Velikonoc následuje po Velkém pátku a Bílé sobotě, kdy se papež rovněž zúčastnil liturgií a pobožností spojených s připomínkou Kristova utrpení a ukřižování.

Velikonoční poselství je každoročně pro papeže příležitost vyjádřit znepokojení nad konflikty a popřát mír celému světu. Zpravidla vyjadřuje solidaritu zemím sužovaným terorismem, válkami i přírodními katastrofami.

Už v pátek František odsoudil teroristický útok somálských islamistů z tohoto týdne proti univerzitě na východě Keni, který si vyžádal skoro 150 mrtvých.

Velikonoční týden vyvrcholí pondělím, které je ve znamení radosti křesťanů z vykoupení. V českých zemích se podle folklorních tradic chodí na koledu spojenou s pomlázkou či "mrskačkou". Vajíčka a kraslice symbolizují jako v jiných zemích krásu oslavovaného zrodu nového života.