Naučme své děti pít!

Naučme své děti pít! Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Děti, které brzy zkusily alkohol, pijí víc i v dospělosti, ukázala nová studie

Nabízeli vám v dětství rodiče trochu alkoholu, aby vám ho vlastně zošklivili? Aby dokázali, že to není nic dobrého? Tento postup je podle nové vědecké studie omylem. V dospělosti lidi, kteří něčím podobným prošli, pijí naopak víc, než ti, kteří začali pít později. Informoval o tom web kidspot.com.au.

O studii informoval uznávaný americký odborný časopis Journal of Studies on Alcohol and Drugs. Projektu se zúčastnilo 561 studentů a zjistilo se, že pokud brzy ochutnali alkohol, existuje předpoklad, že ho budou nadměrně konzumovat i ve vyšším věku. Pravděpodobnost k podobným sklonům je prý až čtyřikrát větší než u lidí, kteří v dětství neochutnali alkohol.

Důvody jsou podle vědců poměrně jednoduché. Opakované a časté pití doma v dětech postupně vede k přesvědčení, že je to něco normálního a obvyklého.

Někteří experti ale považují podobné informace za nesmyslné, protože v každé společnosti se k alkoholu přistupuje jinak. Poukazují na některé vinařské země, jako jsou Španělsko, Francie a Itálie, kde se menší množství vína dává k jídlu i mladším ročníkům a přesto jsou obyvatele těchto zemí při pití mnohem odpovědnější, než například severské země. Tam se opíjí daleko více lidí.

Další odborníci poukazují zase na to, že zásadní je i to, co pijete. Že víno a pivo nevedou k alkoholismu tak často, jako tvrdý alkohol.