Andreas Lubitz

Andreas Lubitz Zdroj: Reuters

Pilot, který záměrně navedl letadlo k zemi, byl prý bezproblémový

Zatím není jasné, proč Andreas Lubitz, druhý pilot Airbusu A320 společnosti Germanwings, v úterý způsobil havárii svého stroje, v jehož troskách ve francouzských Alpách zahynulo všech 150 lidí nacházejících se na palubě. Podle šéfa Lufthansy, mateřské společnosti aerolinek Germanwings, Carstena Spohra šlo o bezproblémového a stoprocentně připraveného pilota.

Vyšetřovatelé po rozboru záznamu komunikace v pilotní kabině dospěli k závěru, že Lubitz znemožnil návrat do kokpitu kapitánovi airbusu, který předtím odešel na toaletu. Poté druhý pilot záměrně navedl stroj na kurs, který znamenal kolizi se zemí.

Německá média uvádějí, že Lubitz, kterému bylo 28 let, pocházel z města Montabaur v německém Porýní-Vestfálsku. Podle BBC před jeho tamním údajným bydlištěm hlídkují policisté. Televizní stanice n-tv ale tvrdí, že Lubitz vlastnil přinejmenším jeden malý byt v blízkosti düsseldorfského letiště.

Jeden z Lubitzových známých z leteckého klubu televizi n-tv řekl, že šlo o "zdrženlivého muže, žádného bláznivce, jací se někdy v letectví vyskytují". První kontakt s létáním prý měl už ve 14 letech. Podle dalšího člena leteckého klubu Petera Rückera byl Lubitz veselý, ale někdy trochu tichý.

Lubitz podle Spohra začal s pilotním výcvikem v roce 2008 a po jeho dokončení pracoval několik měsíců jako doprovod. V roce 2013 nastoupil na Airbus A320, tedy na stejný typ stroje, který v úterý havaroval. Šéf Lufthansy se zmínil o tom, že Lubitz před šesti lety výcvik na nějakou dobu přerušil. Zda to souviselo s psychickými či jinými zdravotními potížemi, ale odmítl sdělit s odvoláním na německé zákony.

Nic zatím nenasvědčuje tomu, že by úterní tragédie měla teroristický rozměr. Francouzská prokuratura uvedla, že nebyly objeveny žádné záznamy o možných kontaktech druhého pilota havarovaného airbusu s teroristy.