Miloš Zeman, Kim Čong-un

Miloš Zeman, Kim Čong-un Zdroj: Profimedia.cz

Na oslavy do Moskvy byli pozváni i rebelové z Luhanska a Doněcka. Co na to Zeman?

Ruské ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že na velké oslavy 70. výročí konce druhé světové války přijedou do Moskvy 9. května nejvyšší představitelé více než 30 států. Jenže mají být mezi nimi i šéfové separatistů z východní Ukrajiny. Budou dělat „křoví“ Miloši Zemanovi. Informovala o tom ruský agentura Sputnik.

„Pozvánky byly rozeslány mnoha hlavám států a vedoucím představitelům různých organizací. Na začátku března jich už bylo potvrzeno přes třicet“, oznámil agentuře zdroj z moskevského ministerstva zahraničí.

Přijet mají Miloš Zeman a představitelé Běloruska, Kazachstánu, Arménie, Tádžikistánu, Ázerbájdžánu, Kyrgyzstánu, Číny, Vietnamu, Severní Koreje, Řecka, Egypta, Nizozemska a Izraele. A plánuje se i přítomnost zástupců samozvaných lidových republik z Luhanska a Doněcka, které se snaží odtrhnout pomocí války od Ukrajiny. A kromě nich i autoritativního vůdce Čečenska Ramzana Kadyrova, který nechává mučit a zabíjet své politické oponenty. Očekávají se i představitelé separatistů z Abcházie, Jižní Osetie či Podněstří.

Pro českého prezidenta skutečně vybraná společnost – mnoho diktátorů a málo demokratických vůdců. Nejvýznamnější představitele Západu účast odmítli. Pořád se pouze spekuluje, jestli přijede francouzský prezident Hollande.