Zdroj: Profimedia.cz

Důvěra v českou ekonomiku v únoru opět klesla

Důvěra v českou ekonomiku v únoru meziměsíčně klesla o 1,1 bodu na 10,4 bodu. V lednu byl pokles 0,1 bodu, předtím důvěra pětkrát za sebou rostla. Za únorovým poklesem stojí snížení důvěry spotřebitelů i podnikatelů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. 

"Vývoj indikátorů důvěry i přes mírný únorový pokles pokračuje v roce 2015 v optimistickém duchu a zatímco důvěra u spotřebitelů se již dostala na svou nejvyšší předkrizovou úroveň z let 2006 a 2007, v podnikatelském sektoru se důvěra zotavuje pomaleji," uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Celkový ukazatel důvěry spotřebitelů se snížil o bod na 3,3 bodu, v meziročním srovnání je ale stále vyšší. Proti lednu se mírně zvýšily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace v příštích dvanácti měsících. "Obavy z jejich vlastní finanční situace se téměř nezměnily, stejně tak obavy ze zvýšení nezaměstnanosti," uvedl ČSÚ.

Důvěra podnikatelů proti lednu klesla o 1,1 bodu na 12,2 bodu, ale stejně jako v případě spotřebitelů je meziročně vyšší. Mezi obchodníky se důvěra v únoru zvýšila o bod na 20 bodů. Ukazatel důvěry ve stavebnictví se naopak o půl bodu snížil a propadl se tak hlouběji do záporných čísel, aktuálně na minus 21 bodů. Ve vybraných odvětvích služeb klesla důvěra o 2,3 bodu na 29,7 bodu a v průmyslu se snížila o 0,4 bodu na 2,3 bodu.

Průmyslové podniky očekávají v příštích třech měsících neměnnost tempa výrobní činnosti a mírný pokles zaměstnanosti. "Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců se proti lednu nezměnila," uvedl ČSÚ. Stavební firmy čekají v příštích třech měsících růst tempa stavební činnosti a zhruba stejnou zaměstnanost.

Obchodníci mají nižší očekávání ohledně vývoje ekonomické situace v příštích třech i šesti měsících. V odvětví služeb včetně bankovního sektoru se v únoru snížilo hodnocení poptávky. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace se ve službách pro další tři měsíce mírně snížila, pro následujících šest měsíců se téměř nezměnila.

Aktuální vývoj je podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy třeba chápat jako korekci ve smyslu "žádný strom neroste do nebes". "Celkově hodnotím aktuální vývoj důvěry v českou ekonomiku střízlivě. Nevnímám jej zatím tak, že by měl signalizovat zásadnější změnu trendu v nahlížení tuzemského hospodářství a jeho vyhlídek, a to ani ze strany spotřebitelů, ani podnikatelů," uvedl.