Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Englishrussia.com

Stovky ruských vojáků zahájily manévry nedaleko Ukrajiny

Stovky ruských vojáků zahájily dnes nové manévry v oblastech sousedících s Ukrajinou. Informovala o tom agentura Reuters, která připomněla, že cvičení začala den před plánovaným summitem o ukrajinské krizi v běloruské metropoli Minsku. Na východě Ukrajiny se dál bojuje především u města Debalceve, o němž proruští separatisté tvrdí, že ho již zcela obklíčili. Za posledních 24 hodin bylo při střetech zabito dalších sedm ukrajinských vojáků a dva civilisté.

V ruském Jižním vojenském okruhu, jehož části přiléhají k Ukrajině, se do nového vojenského cvičení zapojilo na 2000 příslušníků ruských průzkumných jednotek. Podle ruských úřadů, citovaných agenturou Interfax, by cvičení mělo trvat měsíc.

Dalších více než 600 členů ruských pobřežních jednotek se podle velení ruské Černomořské flotily ode dneška účastní manévrů na Krymu, který Rusko loni v březnu anektovalo.

V Minsku se mají ve středu sejít vůdci Ukrajiny, Ruska, Francie a Německa k jednáním o ukončení bojů na východní Ukrajině. Summit dnes budou v hlavním městě Běloruska připravovat vysocí diplomaté zmíněných zemí. Projednat chtějí zejména stažení těžkých zbraní od linie fronty, kontrolu ukrajinsko-ruské hranice a budoucí správní status povstaleckých území v Doněcké a Luhanské oblasti.

Ukrajinská armáda uvedla, že nejintenzivnější boje svádějí její vojáci u východoukrajinského města Debalceve. Za uplynulý den padlo sedm vojáků a 23 jich utrpělo zranění. "V noci z 9. na 10. února jsme zaznamenali nárůst útoků na ukrajinské pozice," sdělil armádní mluvčí.

Civilní ztráty znovu hlásí ostřelované město Doněck, které je v rukou rebelů. Podle místní radnice zde od úterý zahynuli dva civilisté a dalších 12 bylo zraněno.