Doněck

Doněck Zdroj: ČTK

Boje na Ukrajině si vyžádaly v posledních dnech desítky mrtvých, jednání nikam nevedou

Při zásahu tramvajové zastávky v Doněcku minometnou palbou zahynulo dnes ráno na jihu města 13 lidí a desítky byly zraněny. Oznámili to separatisté. Palba byla údajně vedena z minometu umístěného na korbě dodávky. Po explozi začal hořet i projíždějící trolejbus.

Podle agentury TASS na místo tragédie přijel šéf povstalecké Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko. K minometnému útoku došlo v Kuprinově ulici v Leninově obvodě jižně od městského centra.

Doněcké "ministerstvo obrany" v pozdější zprávě upřesnilo, že minometný útok si vyžádal devět mrtvých a tři zraněné. Lékaři však trvají na počtu 13 mrtvých a 20 zraněných. Do prostoru tramvajové zastávky dopadlo podle očitých svědků pět min, které zasáhly trolejbus a tramvaj. Vzbouřenci obvinili z odpovědnosti za útok armádu, podle jiných povstaleckých zdrojů útok provedla blíže neurčená diverzní skupina.

Nové civilní oběti si bojové operace v Doněcku vyžádaly jen několik hodin po ministerské schůzce v Berlíně, kde bylo údajně dosaženo pokroku v jednání o urovnání ukrajinského konfliktu.

Ministři zahraničí Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa se dohodli na stažení těžké výzbroje z linie fronty a potvrdili platnost demarkační čáry, která byla dojednána už počátkem září při jednání v běloruském Minsku.

Podle dosažené dohody by z fronty měly být do vzdálenosti 15 kilometrů staženy zbraně o ráží vyšší než 100 milimetrů. V případě Doněcku by to znamenalo, že z města bude vyvedena těžká výzbroj včetně některých minometů.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko dnes na svém Facebooku napsal, že vůz šéfa Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksandra Turčynova, bývalého prezidenta a šéfa parlamentu, se na východě Ukrajiny dostal pod palbu vzbouřenců. Střela zasáhla kolo obrněného vozu, které musela ochranka v obtížných bojových podmínkách opravit. Turčynov vyvázl nezraněn.