Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Benzín už levnější o moc nebude, daně tvoří z litru 20 korun, marže prodejců 5 korun

Když se člověk podívá na propad cen ropy, ihned ho napadne, že benzín a nafta jsou u nás nápadně drahé a že prodejci na celosvětový pokles reagují málo. U nás ale o ceně benzínu rozhodují především daně. Ty momentálně tvoří 62 procent ceny za jeden litr. 

V Česku je přitom bez započtení daní pátý nejlevnější benzin v Evropské unii. Vyplývá to z aktuálních údajů zveřejněných na webových stránkách Evropského energetického portálu. Litr benzinu bez daní vychází v tuzemsku na 0,422 eura (v přepočtu 11,82 koruny).

Celková výše daní uvalených na litr benzinu, tedy DPH a spotřební daně, pak u nás činí 0,695 eura (19,48 koruny). To je zhruba 62 procent současné ceny benzinu v Česku.

Ve výši zdanění benzinu je Česká republika stále pod průměrem EU, který je 0,759 eura na litr. Vůbec nejvyšší daň má Nizozemsko – až 1,029 eura. Naopak nejméně je benzin daněn v Bulharsku, a to 0,551 eura na litr.

Celá Evropa v posledních měsících zaznamenává pokles cen pohonných spojený s propadem cen ropy na světových trzích. V Česku zlevnily podle společnosti CCS ceny benzinu a nafty za poslední měsíc zhruba o tři koruny.

Kromě DPH, spotřební daně a ceny komodity ale tvoří výslednou cenu pohonných hmot samozřejmě i marže obchodníků. Ty jsou v současné době v Česku naopak nadprůměrné, podle některých analytiků dosahují průměrně až pět korun na litr. Vliv na cenu mají i marže rafinérií.

Spotřební daň na benzin a naftu se v Česku naposledy měnila v roce 2010, kdy se zvedla o korunu. Od té doby je 12,84 Kč na litr benzinu a 10,95 Kč na litr nafty. Základní sazba DPH v Česku od roku 2013 činí 21 procent, předtím byla 20 procent.