Indonéští pátrači objevili černé skříňky zříceného letadla

Indonéští pátrači objevili černé skříňky zříceného letadla Zdroj: ČTK

Indonéští pátrači objevili černé skříňky zříceného letadla

Potápěči našli takzvané černé skříňky letadla společnosti Air Asia, které se zřítilo před dvěma týdny v Jávském moři se 162 lidmi na palubě. Oznámilo to dnes indonéské ministerstvo dopravy. Skříňky ale podle zdrojů zatím není možné vyzvednout, neboť jsou uvězněny v troskách letadla, uvedla agentura DPA.

Agentura Reuters už dříve uvedla, že indonéské pátrací týmy lokalizovaly trup letadla, kde by se podle předpokladů mohla nacházet další těla obětí, a zaslechly signály, které mohou pocházet z černých skříněk letounu. Zvuky se údajně ozývaly z oblasti, odkud byla v sobotu vytažena ocasní část airbusu.

Letadlo na lince QZ8501 zmizelo 28. prosince z radarů ani ne v polovině letu z druhého největšího indonéského města Surabaya do Singapuru. Pátračům se zatím podařilo z moře vyzdvihnout 48 mrtvých. Úřady se domnívají, že mnoho dalších obětí zůstalo připoutáno ke svým sedadlům v trupu letounu.

Na místo, kde se s pomocí sonaru povedlo předpokládaný trup letadla rozpoznat, byli dnes vysláni potápěči. Zmíněný objekt spočívající na dně moře má rozměry deset krát čtyři krát 2,5 metru, sdělil koordinátor pátracích operací Supriyadi.

Signály, které mohou pocházet z černých skříněk, jinak také záznamníků údajů o letu, byly podle předchozích informací zachyceny asi čtyři kilometry od místa, kde spočívala ocasní část stroje. Hloubka vody je tam asi 30 metrů. Skříňky s letovými daty by mohly přispět k určení důvodu havárie.

Než byl se strojem přerušen kontakt, pilot oznamoval řídící věži, že se blíží k nebezpečným mrakům. Kvůli hustému provozu však nedostal povolení vystoupat do větší výšky. Vyšetřovatelé si myslí, že námraza pak mohla způsobit výpadek motorů.