Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: ČTK

Islámský stát má svůj první rozpočet. V současnosti prý dokonce hospodaří s přebytkem…

Jsou džihádisté z Islámského státu v Sýrii a Iráku tak vychytralí, nebo mají tak skvělou propagandu? Teď například oznámili, že připravili na tento rok svůj první rozpočet, chtějí hospodařit s částkou dvě miliardy dolarů. Kde ale tyto peníze vlastně vzali? Informoval o tom web alaraby.co.uk.

Islamisté navíc tvrdí, že spravují dobytá území velmi dobře, protože v současnosti vykazují „přebytek“ 250 milionů dolarů. Že vykradli banky, oloupili mnoho lidí, že zabírají majetek zavražděným, že kradou ropu z obsazených polí a rafinérií, o tom ani slovo. Informace o rozpočtu pocházejí od jednoho z vysoce postavených imámu v severoiráckém městě Mosul, které je neoficiální metropolí Islámského státu v Iráku (někdo jiný označuje za sídlo syrské město Rakka).

Součástí rozpočtu jsou údajně i důchody pro chudé nebo zmrzačené, sirotky, vdovy a rodiny těch, které ztratili své blízké v době americké vojenské okupace. Dále IS rozdává jídlo a potravinové lístky, čímž se snaží obrátit veřejnost na svou stranu. Peníze, které pak džihádistům zůstanou, budou použity na válečné účely. Bojovníci totiž dostávají podle odhadů měsíčně kolem 500 až 700 dolarů.

Teroristé v Mosulu založili také Islámskou banku, která bude půjčovat peníze obyvatelům regionů, které mají pod kontrolou. Je to první finanční ústav, kterou si IS otevřel.

Podle Fouada Alího, odborníka na irácké ozbrojené skupiny, pocházejí peníze z rozpočtu z různých zdrojů. Nejvíce jich pochází z ropy, poté z povinného desetiprocentního příspěvku muslimů na chudé, a z výpalného. Dalším zdrojem jsou loupeže a 62 vyrabovaných bank.