Iustrační fotografie

Iustrační fotografie Zdroj: Profimedia

Olomoučtí vědci mají novou metodu, která pomůže odhalit vážné nemoci

Vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Univerzity Palackého v Olomouci objevili zcela nový způsob, kterým dokáží izolovat látky důležité pro odhalení některých závažných nemocí, včetně Parkinsonovy choroby. Oznámili to zástupci univerzity.

Postup využívá unikátní vlastnosti nanočástic a široké uplatnění by mohl najít nejen díky vysoké citlivosti, ale i jednoduché a rychlé aplikaci. O technologii již projevily zájem společnosti na biochemickém a medicínském trhu.

K separaci a následnému stanovení látek slouží magnetické nanočástice, které jsou spojeny s nanočásticemi stříbra. „Na ně se navazují specifické molekuly, které plní roli jakéhosi klíče. Ten přesně zapadá do struktury stanovované látky, která se nachází například v krvi, moči nebo mozkomíšním moku. V našem případě hraje stanovovaná látka roli jakéhosi zámku,“ popsal princip ředitel centra a spoluautor projektu Radek Zbořil. Takto navázané cílové látky vědci snadno oddělí magnetem a následně pomocí nanostříbra určí jejich množství v rekordně nízkých koncentracích.

Tento postup olomoučtí vědci použili například pro stanovení dopaminu v mozkomíšním moku. Hladina této látky, která zprostředkovává přenos informací mezi mozkovými buňkami, je přímo spojena například s Parkinsonovou chorobou. „Nový postup dovolil její stanovení v množství tisíckrát nižším v porovnání s konkurenčními technikami,“ uvedl jeden z hlavních autorů nové technologie stanovení biomolekul pomocí nanočástic Václav Ranc.

Studie, v níž vědci nové poznatky popsali, se nedávno objevila na titulní straně časopisu Americké chemické společnosti Analytical Chemistry.

Nová technologie je uplatnitelná při určování stovek dalších diagnosticky zajímavých molekul. Olomoučtí vědci pracují například na možnosti diagnostiky vybraných nádorových onemocnění. Metoda se dá využít i v potravinářském a lihovarnickém průmyslu.