Pavel Hasenkopf

Pavel Hasenkopf Zdroj: profimedia.cz

Zeman vyhodil právníka kvůli amnestii, teď ho musí vzít zpátky

Výpověď, kterou dostal od prezidentské kanceláře bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf, je neplatná. Dnes o tom pravomocně rozhodl Městský soud v Praze. Hrad dal Hasenkopfovi výpověď poté, co se právník začal veřejně přít s prezidentem Milošem Zemanem a kancléřem Vratislavem Mynářem o autorství poslední amnestie, které popírá. 

Hasenkopf byl poradcem exprezidenta Václava Klause, výpověď dostal za Klausova nástupce Zemana. Prezidentská kancelář ji zdůvodnila právníkovými údajnými pracovními absencemi, loni v dubnu údajně pět dní nepřišel do práce a problémy s docházkou prý měl dlouhodobě. Hasenkopf s tím nesouhlasí, od zaměstnavatele navíc kvůli absencím nikdy nedostal písemnou výtku.

Rozhodl se proto bránit soudně a Obvodní soud pro Prahu 1 mu dal v březnu zapravdu. Zdůraznil, že okamžité zrušení pracovního poměru, tedy takzvanou výpověď na hodinu, pokládá zákoník práce až za nejkrajnější řešení pracovněprávních vztahů. Rovněž označil za zvláštní, že sledování Hasenkopfovy pracovní docházky se dělo na "určitou zakázku" kancléře Mynáře.

Hasenkopf s Hradem vedl soudní spor i o autorství textu Klausovy amnestie. Obě strany uzavřely smír, který však Mynář vzápětí zpochybnil. Právník na něj proto podal trestní oznámení pro pomluvu.