Sjezd ČSSD

Sjezd ČSSD Zdroj: Stanislav Krupař

Máme problém, hlásí ČSSD. Došly nám ženy…

Sociální demokracie si nedávno těsnou většinou schválila v referendu, že na kandidátkách do krajských a sněmovních voleb bude mít alespoň 40 procent žen. Jenže krajští šéfové ČSSD proti tomu protestují. Tvrdí, že ženy prostě nemají, že je nemají kde brát. Napsalo o tom dnešní vydání deníku Právo.

„Problém je ten, kde ženy vzít, když nejsou,“ řekl Právu jihočeský hejtman a šéf tamní ČSSD Jiří Zimola. „Budeme muset změnit personální politiku a přemlouvat ženy, aby k nám začaly vstupovat,“ dodal šéf olomoucké sociální demokracie Jiří Zemánek. „Když to projde sjezdem, tak je nakonec najdeme,“ vysvětloval pak levicovému deníku Miloslav Čermák, předseda ČSSD v Karlových Varech.

Někteří významní představitelé ČSSD proto podle Práva navrhují, aby sjezd strany, který bude na jaře příštího roku, kvóty pro ženy zase zrušil. Premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka ale tvrdí, že vše bude tak, jak rozhodlo referendu, že je závazné.

Sestavování kandidátek ČSSD tak bude v budoucnosti v každém případě zajímavou loterií. Pokud jste žena, hlaste se do této strany, máte šanci dostat se na kandidátce hodně vysoko.