Jiřina Bohdalová

Jiřina Bohdalová Zdroj: Alexandr Satinský / MF DNES / Profimedia.cz

Socha Jiřiny Bohdalové na Letné? Stránky kohonaletne.cz si z nás udělaly dobrý den

Zpráva, která se včera rozšířila českým virtuálním prostorem, je falešná. Na webových stránkách www.kohonaletne.cz se totiž objevila více než zdařilá kopie stránek Magistrátu hlavního města Prahy, jež dělala dojem, že Pražané mohou hlasovat o tom, koho chtějí na Letné vidět v usochané podobě.

Mezi třemi horkými kandidáty falešné stránky byli Jaromír Jágr, Karel Gott a na třetím místě Jiřina Bohdalová. Mnohým se možná zježily vlasy hrůzou, magistrát však dnes vydal prohlášení, že se jedná o planý poplach.

„Magistrát hlavního města Prahy se rozhodl řešit dlouhotrvající spory o stavbě na pražské Letné, o budoucnosti rozhodnou totiž přímo obyvatelé Prahy. Na základě nezávislého sociologického průzkumu bylo zjištěno, že Pražané na Letné preferují sochu významné osobnosti národního významu. Expertní komise vybrala deset jmen. Pražené rozhodnou o tom, která socha významné osobnosti bude na Letné postavena. Anketa trvá do 10. srpna 2014. A již nyní hlasovalo více než třicet pět tisíc lidí. Slavnostní odhalení proběhne k 100. výročí Československa,“ píše se na falešném webu, který je i v této chvíli zcela funkční a stále stejně matoucí. „Pokud jde o vlastní anketu, je naprosto zavádějící, že její webová stránka má ,hlavičku‘ portálu hlavního města Prahy. Ovšem při vyhledávání na portálu praha.eu tuto stránku nelze nalézt.

Autor se snaží vyvolat dojem, že je to ,akce města‘. To také podporují formulace tiskových zpráv i použití loga Prahy a designu webových stránek,“ stojí v prohlášení magistrátu. Ten navíc uvádí, že by se dokonce mohlo jednat o porušení autorského práva. Je však také možné, jak se dále píše v tiskovém prohlášení magistrátu, že se jedná o „prázdninový žert“.