Josef Ressel

Josef Ressel Zdroj: Profimedia

Rakušané to dělají dobře, přisvojují si i staré české rodáky, kteří nás tolik nezajímají

Rakouská sekce webu The Local, vydala článek, který se jmenuje „12 věcí, které dalo Rakousko světu“. Mezi nimi je i lodní šroub, jehož vynálezcem je Josef Ressel. Právě na jeho jméně je dobře vidět, jak některé národy postupují chytře a prostě si některé lidi navždy „přisvojí“.

Josef Ressel se narodil v české Chrudimi (dnes Pardubický kraj) v roce 1793. Jeho otec byl český Němec a maminka byla Češka, původním jménem Marie Anna Konvičková. Budoucí vynálezce studoval v Chrudimi (tehdy součást Rakousko-Uherska), pak gymnázium v Linzi (to je skutečně rakouské), následovaly České Budějovice a lesnickou akademii u Vídně. Pracoval pak na území dnešního Chorvatska a Slovinska a tam i zemřel. Lodní šroub vynalezl v Terstu (dnes Itálie).

Rakušané tvrdí, že je to „jejich“ člověk a v podstatě mají pravdu, i když to byl spíše Čech, ale byl občanem monarchie. Kdyby ale Češi tvrdili, že je to je jenom Čech, také mají pravdu. Na Reflex.cz by klidně mohl vyjít článek „12 věcí, kteří dali Češi světu“ a Ressel by tam mohl figurovat.

Jde ale vždy o to, jak se k podobným lidem přistupuje.

Například Němci se na rozdíl od Čechů v těchto případech „nedají“. Někteří z nich vytrvale a pořád tvrdí, že geniální Wolfgang Amadeus Mozart je německý skladatel. Rakušané samozřejmě tvrdí, že rakouský. Mozart se narodil v Salzburgu v roce 1756 a tehdy Salzbursko skutečně nebylo součástí Rakouska, ale nebylo ani součástí nějakého německého státu, bylo samostatným knížectvím-arcibiskupstvím. Mozartův otec byl Němec z bavorského Augsburgu a matka Rakušanka. Takže byl Mozart německým či rakouským skladatelem? Vídeň si ho opět chytře přisvojila a dobře dělá. Pro svět je Mozart většinou Rakušanam.

Je ale otázkou, proč to v podobných případech nedělají více Češi.