Šumavs

Šumavs Zdroj: Profimedia.cz

Vědci zažalovali senátora a předsedu Zemanovců Velebu kvůli parku Šumava

Tři vědci zažalovali senátora a předsedu Strany práv občanů (předtím měla v názvu i slovo Zemanovci) Jana Velebu kvůli tomu, že poškodil jejich pověst. Chtějí vyvrátit jeho tvrzení, že vědecké granty týkající se šumavského výzkumu jsou nestandardně vysoké a že „motivací přírodovědců, kteří se angažují ve prospěch zachování šumavské divočiny, jsou peníze, docentury a profesury“.

Vědci naopak tvrdí, že nic z toho není pravda a žádají po Velebovi omluvu. Senátor se ale omluvit nehodlá. Veleba naopak chce nechat jejich projekty a hospodaření s penězi prověřit Nejvyšším kontrolním úřadem. Tomu se vědci nebrání. Žaloba byla podána v pátek na okresní soud v Chrudimi. ČTK to řekl profesor ekologie Pavel Kindlmann.

V pozadí je dlouhodobý spor o ochranu přírody, rozšíření divočiny a rozvoj obcí v Národním parku Šumava. Právě profesoři Kindlmann, Šantrůčková a docent Hruška patří také mezi ty, jež kritizují kontroverzní senátní návrh zákona o šumavském národním parku. Senátor zákon podporuje.

„Ani jednoho z vědců neznám. Nikdy jsme spolu nemluvili. Nikdy jsem jejich jméno nepoužil. Nevím, co tím sledují. Podle mého názoru je to hysterická reakce,“ reagoval Veleba, který žalobu pokládá za zastrašování. Dodal, že má senátní imunitu.

Podle právního zástupce Miloše Tuháčka pracují vědci na grantech jako zaměstnanci ústavů a vysokých škol. Celkové příjmy tak jdou do institucí a jen jejich velmi malá část na platy. „Výsledky grantů podléhají přísné kontrole kvality a efektivity vynaložených prostředků. Navíc většina grantů, které senátor Veleba uvádí, nemá se Šumavou ani kůrovcem nic společného a své tituly získali moji klienti za výzkumy, jež se Šumavy naprosto netýkaly,“ uvedl právník.

Veleba bude usilovat o to, aby hospodárnost projektů prošetřil NKÚ. „Do grantů jdou tak vysoké prostředky, že by se o tom mělo veřejně mluvit. Měla by nějaká instituce prověřit, jestli s penězi není nehospodárně nakládáno,“ zdůraznil. Srovnat by se měla také výše grantů, které se zabývají Šumavou a jinými národními parky.

„Pokud si toto opravdu myslí, proč místo mediálních prohlášení neiniciuje posouzení kvality našich projektů komisí složenou ze špičkových světových vědců v oboru výzkumu biodiverzity a ochrany přírody?“ dodal Kindlmann. Podle něj by granty měly posoudit mezinárodní instituce, jež nejsou spjaty s politickým děním v Česku, jako například Mezinárodní svaz ochrany přírody nebo Světový fond na ochranu přírody.

Kindlmann se domnívá, že vědci jsou Velebovi spíš nepohodlní proto, zveřejňují argumenty ve prospěch ochrany přírody. Veleba se je prý snaží v očích veřejnosti očernit. To však Veleba odmítá. Jak uvedl, uvítal by, kdyby se s ním vědci setkali, doposud jej prý ale osobně nekontaktovali.

Seznam dotyčných grantů obsahuje například některé výzkumné granty Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity, která v letech 2003 až 2011 údajně čerpala až 1,3 miliardy korun, a Biologického centra v Českých Budějovicích, které získalo od státu od roku 2005 granty za téměř dvě miliardy korun.