Špiclovat a zavírat

Špiclovat a zavírat Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Česko je už možná na cestě od právního k policejnímu státu

Orgány činné v trestním řízení se v poslední době konečně věnují podvodům při zadávání veřejných zakázek. Jejich práce ale vyvolává v poslední době otazníky. Ti, kteří měli pouze vyšetřovat nezákonnosti, se svými postupy najednou stávají velkým rizikem pro právní stát a osobní svobody. Hrozí tak ustavení policejního státu.

Na policisty a státní zástupce je dnes pohlíženo jako na jedinou morální autoritu, o jejichž úmyslech se nediskutuje. Dokonce když nějaký soudce nevynese „žádoucí“ rozsudek, je zpochybňována jeho role jako odpadlíka, jenž nejde v jednom módním protikorupčním šiku.

Podívejme se na několik rizikových trendů, po jejichž převládnutí můžeme v policejním státu skutečně skončit:

Policie jako arbitr

Protikorupční hysterie vhání policisty a státní zástupce do posuzování morálních a politických zavinění. Takzvané sdělení obvinění se stává něčím tak jednoduchým, jako když dýcháte vzduch. Policie a justice se stávají jediným arbitrem dění.

Špinavé uši

Odposlechy se začaly používat i pro bagatelní věci. A alarmující je, že především speciální policejní jednotky systematicky pouštějí odposlechy do médií za účelem usvědčení údajných viníků.

Policie bez kontroly

Existuje dost nepřímých důkazů, které naznačují, že uvnitř Policie České republiky vznikly ze specializovaných útvarů vlastně další policie bez kontroly.

Nová moc

V minulých letech vznikla úzkou spoluprací specializovaných policejních útvarů a vrchních státních zastupitelství fakticky nová moc ve státě. Nový zákon o státním zastupitelství to má jen stvrdit.

Prolomení mlčenlivosti

Nebezpečný je i trend, kdy policisté pronikají do advokátních kanceláří a prolamuje se dál mlčenlivost různých advokátů.

Reflex 20 obálkaReflex 20 obálka|ArchívVelkou analýzu toho, zda se Česko stává policejním státem a co k tomu vede, najdete v novém vydání časopisu Reflex, který vychází ve čtvrtek 15. května.