Podle průzkumu agentury Pew Research Center jsou k homosexuálům nejtolerantnější ve Španělsku, nejméně v Nigérii

Podle průzkumu agentury Pew Research Center jsou k homosexuálům nejtolerantnější ve Španělsku, nejméně v Nigérii Zdroj: ČTK

Chorvaté v referendu zamítli sňatky homosexuálů, změní kvůli tomu i ústavu

Chorvaté v nedělním referendu zamítli homosexuální sňatky. Takřka 66 procent voličů se vyslovilo pro to, aby ústava země definovala manželství jako „svazek mezi mužem a ženou“.

Voliči odpovídali na jedinou otázku, znějící: „Souhlasíte s tím, že manželství je svazkem mezi mužem a ženou?“. Dvě třetiny lidí, kteří se referenda účastnili, odpověděly: Ano. Tento výsledek znamená, že bude muset dojít i ke změně chorvatské ústavy tak, aby napříště zabraňovala manželství osob stejného pohlaví. Výsledek je závazný a mluvčí vlády již přislíbila, že ústava bude upravena. Hlasování provázela nízká volební účast, 37 procent voličů.

Případná budoucí změna ústavy kvůli zrovnoprávnění homosexuálních svazků, tak bude od teď vyžadovat dvoutřetinovou podporu v parlamentu. „Jsem šťastná, protože od teď nebude žádná budoucí vláda schopná legalizovat homosexuální manželství," prohlásila k tomu Željka Markičová, která stojí v čele iniciativy „Ve jménu rodiny“.

Levicová vláda v Záhřebu se zákazem homosexuálních sňatků nesouhlasí a označuje ho za omezování práv sexuálních menšin. Premiér Zoran Milanović údajně přislíbil, že navzdory referendu bude iniciovat zákony, které homosexuálním párům nějaká větší práva poskytnou. Podobně se na celou věc dívá i prezident Ivo Josipovič, který před hlasováním řekl, že na otázku z referenda odpoví ne, protože jeho organizátoři se podle něj snaží zemi vrhnout „o několik století nazpět“. Omezení možnosti homosexuálních sňatků kritizuje i velká část médií.

Plebiscit prosadili konzervativci, kteří pod zákonem požadovanou petici sesbírali ve čtyřmilionovém Chorvatsku více než 740 000 podpisů. Volání po referendu zesílilo poté, co vláda loni zavedla sexuální výchovu ve školách a pak naznačila, že by chtěla homosexuálním párům zaručit částečně stejná práva jako sezdaným heterosexuálním dvojicím, například pokud jde o dědické právo.