Roman Houska

Roman Houska Zdroj: profimedia.cz

V Chomutově byl zavražděn partner bývalé hejtmanky a člen ČSSD Roman Houska

V Chomutově byl včera večer zavražděn podnikatel a vlivný člen místní ČSSD Roman Houska, který je životním partnerem náměstkyně ústeckého hejtmana a bývalé hejtmanky Jany Vaňhové.

Informace potvrdil serveru Novinky.cz poslanec za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna. Podle serveru byl Houska zastřelen. "Informaci mám potvrzenou," řekl Foldyna. "Jsem přesvědčen, že to nesouvisí s tím, že byl členem ČSSD v Chomutově, ale spíš s jeho obchodními aktivitami, o kterých ale nemám bližší informace," dodal.

Krajská policejní mluvčí Jana Matonohová řekla, že policie vyšetřuje podezření z násilného trestného činu v Chomutově. "Oběť trestného činu jsme ještě neztotožnili. Bude provedena soudní pitva," uvedla. O případu by v úterý mělo informovat ústecké krajské státní zastupitelství.

Podle informací byl v chomutovské ulici Kamenný vrch kolem 19:00 zavražděn muž a případ si převzala krajská kriminálka. Houska bydlí v Chomutově právě v této ulici. Vaňhová se večer na dotaz Práva k tragické události odmítla vyjádřit.

Houska ve sporech uvnitř ČSSD v Ústeckém kraji patřil do skupiny, která se vymezovala vůči skupině vedené bývalým krajským šéfem ČSSD Petrem Bendou. Ten náležel mezi nejvěrnější stoupence bývalého předsedy Jiřího Paroubka a letos byl poslancem jeho strany NS-LEV 21.

Paroubek se s Houskou soudil o výroky, ve kterých ho Houska označil za novodobou obdobu sovětského politika Lavrentije Beriji. Paroubek žádal omluvu, letos v září ale Vrchní soud v Praze potvrdil rozsudek soudu nižší instance z loňského října. Ústecký soud tehdy Houskův výrok označil za urážlivý, ale Paroubek jako politik by to měl podle soudce unést.

Houska byl také v minulosti nepravomocně odsouzen k podmíněnému trestu za to, že najížděl autem na strážníka, který ho pokutoval.