Korán

Korán Zdroj: wikipedia.org

Někteří muslimové by chtěli islámské právo zavést i v Česku

Bezpečnostní informační služba (BIS) zaznamenala v Česku debaty muslimské komunity o zavedení islámského práva. Jde zatím pouze o internetové diskuse, zatímco v zahraničí je úsilí silnější. Kvůli prosazování myšlenek islamismu ale podle zpravodajců nelze vyloučit radikalizaci některých jedinců.

BIS píše o nových nápadech muslimů na zavedení islámského práva u nás ve své výroční zprávě. Ta je zveřejněna i na jejím webu. Důraz na prosazování tradičního islámského práva je podle BIS celosvětovým trendem v muslimských komunitách. „V zahraničí je tento jev považován za jednu z forem prosazování myšlenek islamismu. Konkrétně jde o úsilí zavádět prvky islámského práva paralelně s platným právním systémem většinové společnosti,“ píše se ve zprávě.

Nejvýraznější aktivitou v Česku tomto ohledu zaznamenala kontrarozvědka při vytvoření facebookové diskuzní skupiny s názvem Sharia4Czech. Kvůli propagandě džihádu, tedy povinnosti muslimů bránit a šířit islám, nelze podle BIS vyloučit radikalizaci jednotlivců. Tyto lidi označují zpravodajci jako „osamělí vlci“ a je pro ně typické „nekritické přejímání propagandy“, což podle odborníků může vést k útokům.

Radikálové by chtěli i mezi vojáky

Česku a jeho spojencům hrozí teroristické útoky islamistických skupin také podle zprávy Vojenského zpravodajství (VZ). Vojenští zpravodajci se snaží odhalovat pokusy radikálů proniknout mezi vojáky a uchazeče o vstup do armády prověřují. Týká se to zejména pravicových extremistů, kteří usilují o speciální výcvik. VZ ale také v roce 2012 odhalilo několik Afghánců, kteří chtěli pracovat pro české vojáky v zahraniční operaci ISAF a existovalo u nich riziko napojení na nepřátelské ozbrojené skupiny. Zpravodajci v Afghánistánu odkryli činnost některých povstaleckých skupin a jejich pokusy o umísťování nástražných výbušných zařízení.

Jako významnou událost BIS zmiňuje teroristický útok na letišti v bulharském Burgasu loni 18. července. Při výbuchu trinitrotoluenu tehdy zemřelo pět Izraelců, jejich bulharský řidič i sebevražedný atentátník. Vyšetřovatelé nevylučují, že udělal chybu a bombu odpálil dříve. Bulharské úřady obvinily z účasti na atentátu libanonské radikální hnutí Hizballáh.

BIS také pomohla

Podle BIS byl útok provedený mimořádně profesionálním způsobem, který poukazuje na „postupy zpravodajských služeb totalitních zemí, které jsou založeny na využívání teroristických organizací“. BIS se prý podílela na objasnění některých okolností v rámci mezinárodní spolupráce. „Hlavním analytickým závěrem je skutečnost, že podobnému typu teroristického útoku může být vystavena jakákoliv členská země EU, včetně ČR,“ upozornila kontrarozvědka.

Důvodem, proč je Česko vystavené riziku, je podle BIS zejména dlouhodobé spojenectví s USA a Izraelem a také členstvím v EU a NATO, v jehož rámci se podílí na operacích v Afghánistánu. Reflex.cz se v nedávné době tomuto tématu věnoval v několika článích.