Paříž

Paříž Zdroj: profimedia.cz

Francie zavádí částečný komunismus. Zákon prošel dolní komorou parlamentu

Národní shromáždění, dolní komora francouzského parlamentu, odhlasovalo podle agentury Reuters zákon, jenž zakazuje ukončit činnost podnikům, které se zdají být ekonomicky životaschopnými.

V případě porušení zákona hrozí firmám pokuta ve výši dvacetinásobku minimální mzdy za každého zaměstnance. Při výši 1430 eur měsíčně je to tedy za každého zaměstnance až 28 600 eur, to je asi 730 tisíc korun. Zákon se vztahuje na podniky s nejméně tisíci zaměstnanci, nicméně podle agentury Bloomberg má být posuzováno každé výrobní místo s více než 50 pracovníky.

Socialistický prezident François Hollande si od toho slibuje záchranu pracovních míst, podnikatelé se ale zákona hrozí, neboť jim přidává další velké náklady. Zákon ukládá podnikatelům povinnost prokázat, že neúspěšně vyčerpali všechny ostatní možnosti, včetně prodeje firmy.

Francie se už teď kvůli zavádění ochranářských zákonů potýká s menším zájmem zahraničních investorů. Podle ohlasů nový zákon podnikatele a investory děsí. V současné době se čeká, jak se k zákonu postaví senát.

Když pomineme, že Hollande chce zákonem v podstatě omezit soukromé vlastnictví, z praktického hlediska jde čistě o škodlivou primitivní hospodářskou politiku. Kdo bude nabírat nové zaměstnance, když každý nový člověk může v budoucnu zvýšit celkovou pokutu? Kdo bude investovat do velkých podniků, když mu vláda bude diktovat, které továrny nesmí zavřít?

Hollandovi se nedaří plnit vlastní předvolební sliby, tedy především snížit nezaměstnanost. Přistupuje tak k dalším zoufalejším a zoufalejším opatřením.

Možná si myslí, že když ve východní Evropě byla za komunismu nezaměstnanost nulová, bylo to fajn. Zdá se, že vůbec neví, kde je chyba.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru