Pavel Telička

Pavel Telička Zdroj: Xman.cz / Jiří Švorc / iDnes.cz / Profimedia.cz

Pavel Telička: Brusel je fackovací panák

Nadbytečnou administrativu si často vyrábíme sami v Česku a svádíme to na Evropskou unii. To říká v rozhovoru pro Reflex Pavel Telička, bývalý evropský komisař, dnes konzultant a lobbista.

Že za něco může Brusel, je podle Teličky oblíbená výmluva českých zástupců, kteří neměli dost síly něco vyjednat. Zároveň většina evropských zemí řádně nevyhodnocuje dopady projednávaných norem, a přijaté kompromisy pak nejsou ty nejkvalitnější, svou polívčičku si přihřeje i Evropská komise. Každopádně i my jsme spolutvůrcem těchto norem.

 

Zatímco v Bruselu už několik let funguje Stoiberova komise (označovaná za antibyrokratickou), u nás něco podobného zavedla česká vláda teprve před rokem, jde o Komisi pro hodnocení dopadů regulace (RIA). „TO bylo velmi pozitivní rozhodnutí české vlády,“ říká s tím, že pokud by již fungovala delší dobu, tak Česko loni nemuselo být v recesi, tak velká administrativní zátěž u nás je.

 

Video placeholde
Rozhovor s Pavlem Teličkou • Reflex.cz

 

Česko podle Teličky navíc patří k nejhorším zemím, co se týče takzvaného gold-plaitingu, tedy situaci, kdy si domácí lobbisté vyjednají v českém parlamentu přívěšky na směrnici EU, které tyto přívěšky vůbec nevyžadovala. Také proto by se měla vyhodnocovat nejen navrhovaná legislativa, ale i ta platná.