Vedro

Vedro Zdroj: Pavel Beneš

Přepálené rekordy horkého počasí

Prvním vytřeštěným výkřikem televizních a rozhlasových zpráv tohoto týdne a palcovým titulkem většiny deníků byla message #1 a téma pro cover-story o tom, že počasí v Česku láme rekordy. Nic důležitějšího se v této zemi neděje než to, že je horko!

 

Televizní zpravodajství se předhánějí v alarmujících grafikách – tak se dnes říká velkoformátovým panelům, po nichž horkem znervóznělí redaktoři šmrdlají upocenými dlaněmi a prsty rolují a rozklikávají jednu vařicí hrůzu za druhou – a v následných výčtech nejteplejších dní, které rovněž byly svého času rekordnami (rejpalové mi tuto přesmyčku otlučou o mou orosenou hlavu), hledají souvislosti politické, kulturní a ekonomické, jen ta souvislost nejbanálnější – jako že příroda vrací lidstvu jeho zpupnost – ne a ne přijít na přetřes.

 

Konečně i Dobřichovice – přes nedalekost od slavných Krejčířových Černošic – se dostaly na výsluní, mediální i meteorologické, se svým pondělním rekordem 40,4 °C. Na alarmující otázku v iDnešním titulku Proč padl rekord v Dobřichovicích? měly logickou odpověď: protože se „seběhlo několik faktorů! Na rozhraní tlakové níže a výše do Česka proudil vzduch ze Sahary, kde se zformovala na tamní poměry neobvykle teplá vzduchová hmota. Města fungují jako tepelné ostrovy, které se na slunci prohřejí a sálají. Dobřichovice jsou v údolí, kryté proti proudění vzduchu, a horký vzduch se v nich usazuje.“

 

Možná ale mají Dobřichovičtí smůlu, leckde se data sbírají ručně – to jako že jsou tam popadaná v trávě? nebo je češou? – a je možné, že se někde urodil ještě rozpálenější teploměr.

 

Padne absolutní rekord? Bude to fous,“ tvrdil odborně na lidovkách.cz jistý meteorolog a nemýlil se, pokud měřil jeho fous 0,2 Celsiova stupně. Autor článku kontroval, že „začíná boj o teplotní rekord. Padne?“, a zbytek textu osciloval mezi dosavadním uhříněveským rekordem 40,2 °C v červenci 1983 a srandovními 34,6 °C naměřenými přesně před devětašedesáti lety, 20. srpna 1943, v Klementinu; naštěstí alarmující mezititulek Česko čeká kritický den. Teploty se přiblíží 40 stupňům nás vrátil do žhavé současnosti a k fousu pana meteorologa.

 

Právo v duchu tradice nezalhalo a vykřiklo do světa pravdivé „Česko se připeklo a má nový historický rekord! Vedro, tropy, Sahara, div že nepraskaly teploměry!“ a Nováci to řekli naprosto naplno: Takhle horko v Česku ještě nikdy nebylo. Rekordy padaly všude!“ Na aktuálním.cz se nenechali odradit ani žárem a hrdě prohlásili: „Sledovali jsme živě: vedro.“ Tolik hrdinství si snad ani nezasloužíme.

 

Už aby mrzlo a padaly další veledůležité rekordy! Prozatím místní „nejnižší minimální* teplota –42,2 °C byla naměřena 11. února 1929 u Českých Budějovic v Litvínovicích“, jak zjistil novinář letošního lednového iDne. Tu tak překonat, to by byly zprávy …


*O prozatím nejnižší maximální teplotě radši ani nesnít.