Kdepak auto v garáži

Kdepak auto v garáži Zdroj: Profimedia.cz

V garáži neparkují, na zahrady nechodí a s rodinou se míjí. Tak vypadá americký domov 21. století

Tým vědců pozoroval čtyři roky každodenní styl života dvaatřiceti rodin z amerického Los Angeles. Označil ho za deprimující. Výzkum totiž ukázal, že rodiny 21. století se často zavalují harampádím a domácká atmosféra se v řadě aspektů nápadně vytrácí.

Doba, kdy garáže sloužily výhradně k parkování aut, je pryč. Dnes většina amerických rodin ve své garáži schraňuje zásoby potravin a věcí, o jejichž možnosti využití by se dalo spekulovat. Vedle desítek balení cukru nakupují Američané ve velkém například také kelímky, které se sice při některých příležitostech hodí, ale dlouhodobě hlavně zabírají místo. Není divu, že pak ve třech ze čtyř garáží není prostor k zaparkování auta. Vědci pozorovali rodiny z oblasti jižní Kalifornie, ale v Bostonu se hlásí ke stejným problémům.

 

 

Ušetřit čas je leckdy cennější než ušetřit peníze. Američané se proto zamilovali do mražených polotovarů. Ty jim ale při přípravě jídla ušetří nakonec pouze okolo jedenácti minut. Katy Colthartová, sociální pracovnice z Watertownu a dvojnásobná matka, říká: „Mám alespoň iluzi toho, že šetřím čas a energii.“ Rodinné stolování je ale každopádně ve fázi úpadku, přestože cílem těchto rodin je právě chvíle, kdy se sejdou u jednoho stolu.

 

 

Co se týče volného času, i tady odborníci objevili mezeru ve fungování amerických rodin. Ty sice utrácejí nemalé částky za zahrady a exteriéry svých domovů, ale venku pak tráví minimum času, takže tuto investici příliš nevyužívají. Nejčastěji totiž relaxují u televizí nebo počítačů.

 

 

Děti místo hraní s desítkami a stovkami hraček, které doma mají, raději sedí u televize a sledují reklamy na hračky, které by chtěly. S těmi vlastními si odmítají hrát. Věci, ze kterých děti odrostly, pak matky schovávají pro vnoučata. Své už tak téměř nafukovací domovy tedy nutí na příštích deset let skladovat krabice nepotřebných stavebnic, panenek a dalších hraček.

 

 

Publikace popisující výsledky tohoto vědeckého pozorování na 171 stranách nese název „Život doma ve 21. století“. Může být její přečtení klíčem k lépe fungující domácnosti?