Les Horribles Cernettes v roce 1992

Les Horribles Cernettes v roce 1992 Zdroj: Silvano de Gennaro @ Wikipedia

Před 20 lety se na webu objevila první fotka. A ano, byly na ní hned 4 ženy

Internet si za týden připomene velké výročí. Uplyne dvacet let od publikování první fotografie na webu. Nebyl na ní žádný počítačový šílenec nebo jeho stůl plný elektroniky a změti drátů, ale čtyři ženské. Jak internetové!


Vývojář Silvano de Gennaro se v červenci 1992 zúčastnil výroční akce Hardronic Music Festival v CERNu, slavném výzkumném středisku ve Švýcarsku. Na večírku vystupovala i dívčí hudebně-komediální skupina Les Horribles Cernettes složená z tamních sekretářek a přítelkyň místních vědců, jíž byl Silvano de Gennaro managerem. Tam si je také vyfotil.

 

Mezi fanoušky Les Horribles Cernettes patřil i jistý Tim Berners-Lee, který se zrovna pachtil se svým vynálezem World Wide Web. Když se rozhodl, že na webu by nemusely být jen maličké vektorové grafiky, ale i opravdové fotky, zaskočil za de Gennarem a poprosil ho o fotografii Cernettes.

 

De Gennaro si zrovna hrál s první verzí Photoshopu a fotku upravoval, takže pro něj nebyl problém mu fotku hned poslat (i když netušil, co že to ten wéwéwé je). Ano, hned první fotografie publikovaná na webu, byla "fotošopovaná". Současná zkáza - šíleně retušované a upravované fotografie - byla v historii web tedy přítomna úplně od začátku. Podívejte se na novější průšvihy z Photoshopu.

 

 

Už tehdy si pionýři webu částečně uvědomovali, že je solidní rozdíl, jestli dají  na web jako první fotku nějaký kamrlík v CERNu nebo fotku čtyř holek. "Sex prodává," řekl k tomu pro web vice.com, který historii první fotky detailně popsal, vývojář Jean-François Groff.

 

Od té doby udělaly fotografie na webu solidní krok:

 

  • na Facebook lidé nahrají 300 milionů fotek denně
  • a před rokem jich tam bylo dohromady sto miliard
  • 750 milionů fotek jsme publikovali na Nový rok
  • na webu flickr.com bylo před necelým rokem 6 miliard fotek
  • 28 % teenagerek někdy někomu poslalo svou nahou fotografii. Ano, s webem to přímo nesouvisí - tedy dokud nezjistí, že fotka si tam cestu nějak našla...

 

Web si také od té doby zažil několik mánií, jak fotky upravovat. Jak by vypadala první fotografie na webu, kdyby byla zveřejněná dnes? Tipujeme, že takto.

 

Aktualizace: Pavel Beneš se ptá, jak čtveřice vypadá dnes. Tak tady je jejich video z roku 2008, kde zpívají píseň - jak aktuální - Mr. Higgs: