Nekažte nám to

Nekažte nám to Zdroj: archiv

Kde je pupík?
Další fotoprůšvih
Na druhou ruku už asi nezbývaly síly
Copak se nám to tam odráží?
Na polské verzi nahradili černocha, ale ruce mu nechali
14
Fotogalerie

14 průšvihů: Když se upravování fotky zvrhne...

Už první fotografie na internetu byla nejdříve upravená ve Photoshopu... Úprava to byla sice neškodná, komická, ale je to vlastně docela typické. Připomeňme si průšvihy výrazně větší.

 

Fotomanipulace samozřejmě nejsou žádná novinka a novinkou nebyly ani před 20 lety, kdy se na webu - tramtadadá - objevila úplně první fotografie. Situace je ale jiná v tom, že Photoshop a další nástroje je umožňují dělat snadněji a rychleji a že internet je umožňuje rychleji rozšířit. Ale samozřejmě najdeme řadu příkladů i předtím. Česko(slovensko) s tím má bohatou zkušenost díky éře komunismu: Zápotockému se přidal dav lidí na fotku z jeho řečnění na náměstí, z fotky Gottwalda zmizely nepohodlné osoby a tak dál.

 

Novodobé průšvihy s Photoshopem mají nejčastěji tři líhně: buď jsou to manipulace novinářů, které zesilují dramatičnost fotky, nebo jsou to nešťastné reklamní fotografie a nebo se jedná o podvody, které mají zmást veřejnost.

 

1. Posílení dramatičnosti

Ať se pořádně kouří!Ať se pořádně kouří!|Adnan Hadždž

Příkladem budiž tato fotka od Adnana Hadždže, který chtěl udělat doutnající město v době libanonského konfliktu ještě mohutnější - akorát velmi amatérským a okatým způsobem. Znamenal to pro něj konec spolupráce s agenturou Reuters.

 

2. Fotografické "kachny"

Hit roku 2001Hit roku 2001|archiv

Po útocích 11. září 2011 kolovala na internetu tato fotografie, na které má být zachyceno letadlo mířící do jednoho z mrakodrapů - dvojčat. Pak ale koumáci odhalili řadu slabin: například fakt, že letadlo letělo z jiné strany a podobně...


3. Manipulace v reklamě

Nekažte nám toNekažte nám to|archiv

Jako třeba tato fotografie, která je jak z Matrixu. Snaha o zvětšení poprsí nám krapet přiohla dveře. Občas se na fotku vloudí nějaká noha navíc nebo jiná chybí, občas fotograf zapomněl vyretušovat i odraz nebo stín.

 

Podívejte se na další příklady v galerii:

 

Další příhlady můžete najít například na blogu Photoshop Disaster.