Anonymous v redakci Reflexu

Anonymous v redakci Reflexu Zdroj: Reflex.cz

Anonymous navštívili redaktory Reflexu a varují: Pište o nás jinak

Šéf webu Reflex.cz Miloš Čermák v recepci našeho vydavatelství přijal hosty "bez tváře".

 

 

 

 

Čeští zástupci hacktivistické skupiny Anonymous mu předali své prohlášení - ne v digitální podobě, jak by se dalo od skupiny působící na internetu čekat, ale na papíře.

 



Pokud chcete vidět české Anonymous v akci, můžete si pustit následující video:

 

Video placeholde
Anonymous v redakci Reflexu • Reflex.cz


DOKUMENT: Prohlášení Anonymous

Zdravíme redakci časopisu Reflex.

Jak vám již asi možná došlo, my jsme Anonymous. S ohledem na události minulých týdnů a měsíců jsme se rozhodli se vyjádřit k článkům o Anonymous, které byly vaší redakcí publikovány. Ve svém vyjádření jsme se nechtěli ukvapit a ponechali jsme si dostatečný čas na prostudování vašich článků a zhodnocení závěrů, ke kterým v nich docházíte, a přestože se mezi českými Anonymous objevují hlasy, které se kloní k potrestání vaší redakce za její nejapnou techniku manipulace s veřejným míněním, rozhodli jsme se pro smířlivější a vstřícnější přístup. Jsme totiž přesvědčeni, že negativní postoj, který vůči nám Reflex zastává, pramení především ze základního nepochopení cílů a ideálů Anonymous. Jinými slovy jen nemáte ponětí, o čem píšete.

 

Nepochopení tematiky je v případě každého seriózně se prezentujícího média základním pochybením, které - jeli na něm postaven novinářský článek, nebo rovnou stanovisko celé redakce - těžko může přinést něco jiného než jen dále se prohlubující propast omylů a odcizení. A vaše články jsou plné omylů, přestože dohledání si většího množství různorodých zdrojů dnes není nic složitého, ale pouze v případě, že nechybí ochota hledat a poznávat a následně zpracovávat a prezentovat.

 

Namísto pokusu o objektivní zpravodajství a názorovou publicistiku, kterou byste jako "společenský magazín" měli svým čtenářům nabídnout, vypouštíte do světa jen tendenční nesmysly, které bychom mohli paralelně připodobnit k pro-socialistické propagandě, jež nám byla ve státních periodikách servírována před rokem osmdesát devět. Záměr se zdá naneštěstí být nepříjemně podobný. Názorové spektrum v Reflexu prezentované se potácí v limbu podivného poklonkování mocným na straně jedné a opatrným parazitováním na pohádce o smysluplném společenském status quo na straně druhé. Zdá se, že 21. století v Reflexu ještě nezačalo.

 

Kvalita a relevance Reflexu se podle nás od přelomu tisíciletí rok od roku snižuje. Jsme nuceni vás považovat za médium naplňující nezáviděníhodnou roli podřadného plátku, jehož hlavním cílem je v myšlenkách čtenáře vzbudit komplacentní loajalitu vůči establishmentu, většinou skrze primitivní pozlátko účastného odporu a sdílení čtenářových zájmů a problémů. Dávno se už nezajímáte o společnost v jejích skutečných bolestech a potřebách, vaší hlavní starostí je smyšlený populistický cirkus. Stali jste se chytrým bulvárem s fasádou slušnosti a stylovosti, podílíte se na mediálním divadle, které ovlivňuje "mlčící většinu". Počínáte si přitom jako obratní kašpaři, takže vás zdánlivě nikdo nemůže obvinit z "neobjektivity", když přeci měříte každému stejně a každého i stejně zesměšňujete. Inteligentní mladá generace, která si ještě před rokem či dvěma váš časopis kupovala, dnes nemůže přijít na jméno vašim redaktorům.

 

Aby nedošlo k mýlce, nejsou to parodické excesy pana Doležala, které nám vadí. Pan Doležal s nápady, které vyprodukuje jeho omezený mozek, je jen komickou figurkou, chodící personifikací memu "Epic fail guy". Za mnohem nebezpečnější považujeme skutečnost, že Reflex prezentuje hnutí Anonymous jako obyčejné zloděje, nebezpečné teroristy nebo jako nepodstatné zoufalce. Není třeba zdůrazňovat, že to všechno jednotliví Anonymous samozřejmě mohou být, ale ideály a hodnoty, které většina Anonymous zastává a zosobňuje, se s každým z těchto označení zásadně vylučuje. Tato skutečnost je jasně patrná každému, kdo se pokusil Anonymous jen trochu poznat. Kdybychom bývali nevěděli, že lidská hloupost je nekonečná, museli bychom si myslet, že vám někdo platí za to, že se o nás vyjadřujete v co možná nejzápornějších souvislostech.

 

Nečekáme, že k našim aktivitám zaujmete tak entusiastický postoj jako Pirátské noviny. Ale skutečně bychom ocenili, kdybyste se o nás snažili psát alespoň neutrálně - jako to dělají Britské listy, Parlamentní listy či Česká pozice. I Blesk nebo Bravo o nás podávají přesnější informace než vy. Zkuste se tedy zamyslet nad tím, o čem novinařina opravdu je. A pak si položte introspektivní otázku, jestli vůbec máte nárok se za novináře prohlašovat.

Měli jste nás očekávat.

 

Originál v elektronicé podobě ke stažení: http://uloz.to/xDVNEmz/k-pdf (heslo kitty)