Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg Zdroj: Profimedia.cz

Bude Facebook přístupný pod 13 let?

Mark Zuckerberg na toto téma vášnivě hovořil v Paříži, při summitu e-G8. Nevyloučil myšlenku, že by v brzké budoucnosti mohl Facebook přilákat už i malé děti — a to zcela legálně.

Facebook začíná být pro mladé lidi stále atraktivnějším zdrojem komunikace a zábavy. Jeho příští projekt, jejž se chystá rozjet ve spolupráci s hudebním přehrávačem Spotify, to jedině utvrdí


Jistě že na Facebooku děti pod třináct let už jsou. Jenom se tam skrývají pod falešnými jmény, věkem kolem osmdesátky a bydlištěm někde na Marsu. Jejich legalizací na Facebooku jde tedy v mnoha případech o kosmetickou úpravu. Ve většině ovšem také o přilákání těch, které (resp. jejich rodiče) ctí pravidla.

 

 

Už tak dost nízká hranice by se podle samotného Zuckerberga mohla snížit pouze tehdy, až bude v silách Facebooku udržet to na vzdělávací úrovni a zároveň zajistit bezpečnost oněch mladých uživatelů. To, že chce celý pakt o jasné věkové hranici snižovat, označil za vytržený z kontextu. Prý o tom jen uvažuje a hledá způsob, jak to celé umožnit. Dodal, že „rozhodně to není první na seznamu věcí, jež musíme ve Facebooku vyřešit. Je to pouhá vidina do budoucna.“

 

 

Že by Facebook nějak vzdělával, to bych netvrdil. Spíš by tato „změna pravidel“ vedla k tomu, že Facebooku by se otevíraly dveře do nového světa. Inzerce na Facebooku by měla širší obzory, zvedl by se počet uživatelů, přibylo by aplikací a se vším tím samozřejmě peněz. U tak mocné firmy, jako je Facebook, si jen říkám, zdali by nebylo jednodušší udělat raději dětskou verzi Facebooku. Když už to musí být. Co ale můžeme od světa Facebooku očekávat doopravdy, to nám už povědí děti.