Tančíte jako zvíře? Pak jste předmětem vědeckého zájmu

Největší úspěch u žen má ten, kdo tančí jako zvíře. Potvrdil to výzkum placený britskou univerzitou v Northumbria. S výsledky se pochlubil v Biology Letters, publikaci britské královské společnosti.

 

Vědci přinutili 19 mladých mužů zatancovat si v laboratoři do rytmu bicích a snímali je přitom 12 kamerami. Pak jejich pohyb převedli na avatary, aby jejich oči, obličeje zbytečně nerozptylovaly. Třicet sedm žen pak posuzovalo, které pohyby jim přijdou sexy.

 

Takže: rozhodující je hruď, krk a hlava. „Nejde jen o rychlost pohybu, ale také o jeho proměnlivost, in je ten kdo se kroutí, třese, vlní, točí,“ říká psycholog Nick Neave.

 

"Totéž platí i ve zvířecí říši!" přispěchali s komentářem vědci z konkurenčních univerzit. Takže kdo má mezery v shakeování hlavou, poučit se může u papouška Snowball. „Jeho bývalý majitel neustále sjížděl jen jedno cédéčko. Takže když se ozvali Backstreet Boys papoušek to rozjel,“ vyprávěl agenturám vědec Aniruddh Patel ze San Diega.

 

Takhle ano:

 

Naopak co sexy určitě není, je podle britských vědců takzvaný „dad dancing“ – tatínkovský tanec, modelem budiž George Bushe v roce 2007 při pokusu o tanec s africkými performery. „Dad dancing vyzařuje: drž se dál, nejsem plodný,“ vysvětluje expert Peter Lovvat z University v Hertfordshire, který na výzkum tance získal pravděpodobně tučnější grant než britští vědci, tančit přinutil 14 000 lidí. „Dad dancing odpuzuje ženy v produktivním věku, naznačuje jim, že se mají poohlédnout někde jinde. Je to jako s jablíčkem, taky chcete zelené a ne to svrasklé, které už hnědne,“ pochlubil se výsledky svého výzkumu Lovvat agentuře Reuters.

 

Takhle ne:

 

A ještě na něco britští vědci přišli. Když už byli v laboratoři, udělali tanečníkům i krevní testy. Ti víc sexy, byly také zdravější. Prospěšnost tohoto průzkumu mi dosud nebyla úplně jasná, ale zdá se, že by se to přece jen dalo zužitkovat. Takže až vás příště lékař vyzve: „zatančete,“ zřejmě chce ušetřit za krevní testy. A mimochodem: Dr. Lovvatovi se na diskotéce evidentně zalíbilo. Získal nový grant: zkoumá důvody, proč někteří lidé odmítají tančit.