Takto by mělo Sacro vypadat

Takto by mělo Sacro vypadat Zdroj: Vice News

Doktor “Smrt” představuje Sacro. Sebevražedná budka vás zabije do pěti minut

V Nizozemsku vešel v platnost zákon umožňující eutanazii v roce 2002. O šest let dříve Philip Nitschke vůbec poprvé podal svému pacientovi, který toužil po smrti, smrtící injekci. Nitchke si vysloužil nelichotivou přezdívku – doktor Smrt. V mezinárodním kontextu je to právě on, kdo neustále svým radikálním postojem budí na dané téma velké kontroverze. A nyní je k nim další důvod – testuje totiž zvláštní kapsli, která vás dokáže do pěti minut zabít.

Nitchke je autorem řady publikací, které se eutanazii věnují. Je také jejím vášnivým podporovatelem a dosud žádný argument jej nedonutil zapochybovat o správnosti svého počínání. Nyní doktor pracuje na další převratné novince, která by měla způsobit malou revoluci v asistovaném umírání, které je legální právě v Nizozemí (kde se jeho vynález bude pravděpodobně využívat) či ve Švýcarsku. 

O čem je řeč? Jedná se o kapsli, speciálně vyvinutou pro potřeby těch, kteří se rozhodli pro asistovanou sebevraždu legální cestou. Kapsli bude možné kamkoliv převézt, takže umírající budou moci umírat například na svém oblíbeném místě. Kapsle je navíc ovládaná pouze zevnitř, takže není možné, aby ji někdo zneužil a někoho tímto způsobem úmyslně usmrtil. Za zmínku také stojí, že se tento vynález bude „tisknout“ ve 3D tiskárně. Speciálně upravená kapsle se jmenuje Sacro.

Právo na smrt

„Věřím, že na smrt má každý právo, o němž by si měl rozhodnout sám. Kdybyste mi teď řekl, že půjdete ven a zabijete se, měl bych vás zastavit? Nemyslím si to,“ řekl doktor Nitchke novináři při rozhovoru pro Vice. „Věřím, že vy jako autonomní osobnost máte právo zvolit si smrt, kterou si přejete,“ dodal dále.

Právě s touto základní myšlenkou také pracoval, když vyvíjel Sacro, tedy jakýsi eutanazijní přístroj, který vás zabije. Jediným kritériem, které by podle doktora mělo být důležité, je duševní zdraví člověka. Člověk musí být s to posoudit následky svého přání, které je nevratné. „To bude v budoucnu jistě umět odhalit online umělá inteligence,“ míní doktor.

doktor Nitschke, autor vynálezudoktor Nitschke, autor vynálezu|Frederike van del Molen

Tekutý dusík

Podle doktora navíc už existuje zájemce, který by v Nizozemí chtěl Sacro provozovat. „Princip bude jednoduchý. K usmrcení se v kapsli využívá tekutého dusíku. Poté, co se dostanete do přístroje, začne dusík působit. Zhruba po minutě a půl se začnete cítit dezorientovaní – asi tak jako po více drincích, než zvládnete ustát. Po dalších několika minutách ztratíte vědomí. A do pěti minut je po vás,“ popisuje doktor.

„Nizozemští právníci nám již potvrdili, že na Sacru není nic nelegálního. Nedávám lidem přesné instrukce, jak život ukončit, a během procesu se Sacrem není ani třeba asistence doktora,“ uvedl Nitchke. Právě doktorova přítomnost při eutanazii bývá často silným argumentem proti, protože je v rozporu s etikou lékaře. Mnoho českých lékařů tvrdí, že do sebevražd je pacienti nemají „zatahovat“. 

Nitschke také uvádí, že v případě, že si sebevraždu osoba rozmyslí, je stále možnost úniku. Lze jednoduše buď otevřít okno, nebo stisknout tlačítko, které celý proces zastaví.