Elena Baturina, nejbohatší Ruska

Elena Baturina, nejbohatší Ruska Zdroj: Wikipedie

Příběh nejbohatší Rusky a první miliardářky země, která vlastní hotel i v Česku

Světové žebříčky úspěšnosti se většinou plní samými mužskými jmény. Na seznam ale nedávno přibylo jedno ženské. Elena Baturina se kromě velkého majetku pyšní i neoficiálním titulem první ruské miliardářky a k jeho získání jí pomohl i hotel v Karlových Varech, který vlastní.

Její životní osudy trochu připomínají příběh Jak chudá holka ke štěstí přišla. Narodila se v Moskvě v dělnické rodině. Peněz nebylo nazbyt, takže místo studií na univerzitě začala Elena pracovat v továrně na nářadí, kde už pracovali i otec s matkou, tety a sestra.

Část vydělaných peněz pak investovala do večerní školy managementu. Součástí studia byla i praktická část, což bylo vedení a organizace výroby. Aby mohla studia zdárně dokončit, musela si najít práci v managementu. V továrně ji však povýšit nemohli, a tak se rozhodla odejít.

Manželství se starostou

Brzy se začaly dít velké změny a Elena nejdříve vedla výzkum v Moskevském vědeckém institutu, kde se zaměřovala na městskou výstavbu, a v roce 1989 se stala součástí dozorčí rady, která dohlížela na tvorbu družstev. To se ukázalo být významnou částí jejího života. Ačkoliv se vláda snažila rozkvět privátního sektoru zastavit, nepodařilo se jí to a Elena využila své zkušenosti k vytvoření svého družstva.

Seznámení a pozdější vážný vztah s předsedou výboru družstev Jurijem Lužkovem, který byl následně zvolen starostou Moskvy, jí pomohl k vedoucímu místu v rozhodovací komisi, jež postupně transformovala město v moderní metropoli plnou skleněných a ocelových mrakodrapů.

V roce 2010 se ale Lužkov dostal do konfliktu s tehdejším prezidentem Medveděvem. Ze strachu, co je čeká, se Elena rozhodla i se dvěma dcerami přestěhovat do Londýna, kde postupně začala rozjíždět hotelový byznys od stavby až po vedení. Lužkov ji po nějaké době do Londýna následoval.

Mužské slabosti

„Být ženou ve stavebnictví jsem vnímala jako svoji výhodu. Muži často podceňovali mé schopnosti. Hlavně na začátku spolupráce. Podnikatelé, které jsem poznávala, měli velkou potřebu přede mnou vyzdvihovat své přednosti a chtěli mne uchlácholit. Říkali si, že mne snadno přesvědčí. Já si ale všímala jejich slabostí, které jsem pak v jednáních využívala proti nim,“ vypráví Elena Baturina a dodává, že ty nejlepší obchody dojednala mimo kancelář na neformálních setkáních.

Po tom, co se v Moskvě situace uklidnila, ji často navštěvuje. Objíždí ale pravidelně i jiná místa, kde podniká. Ze své centrály v londýnském Mayfair vyráží například do Rakouska, Irska anebo k nám do Čech. Právě v srdci Karlových Varů provozuje pětihvězdičkový hotel Quisisana Palace, který je součástí jejího vlastního luxusního řetězce.¨

Baturina nedávno oslavila 54. narozeniny a zdálo by se, že se pomalu připravuje na důchod. Je to ale právě naopak. V posledních letech se kromě hotelnictví pustila také do výzkumů a investic do obnovitelné energie, zemědělství a šlechtění koní.