Bette v roce 1957

Bette v roce 1957 Zdroj: Bette Nash

60. léta
Bette a její tým
Bette v 60. letech
Bette nyní - 8O let!
Bette v roce 1957
5
Fotogalerie

Představujeme nejdéle sloužící a nejstarší letušku na světě. Jako stevardka se živí již 60 let

Čtvrtého listopadu roku 1957 se jako jedenadvacetiletá poprvé starala na palubě letadla o cestující. Bette Nashová je nejstarší a nejdéle sloužící letuškou na světě. Na palubě letadel pomáhá pasažérům již více než 60 let.

Bette Nashová začala v 50. letech pracovat pro americké Eastern Airlines, letecká doprava vypadala trochu jinak. Vnitrostátní americké linky, na kterých Bette převážně létala, například při nákupu letenek nevyžadovaly rezervaci předem. Cestující prostě přišel, koupil a letěl. Prezidentem byl tenkrát Dwight Eisenhower a vnitrostátní letenka stála pouhých 12 dolarů. Pokud se podíváme na ceny vnitrostátních amerických letů nyní, cely jsou zcela někde jinde. Jen pro představu: pokud se dnes rozhodneme, že chceme zítra z Washingtonu do Bostonu, bude nás hodinu a půl letu stát i dvanáct tisíc korun.

 

Bette práce stále baví a nehodlá jen tak jít do důchodu, a to i když je mezi svými kolegyněmi a kolegy zdaleka nejstarší. Jakožto ročník 1936 se však vůbec necítí. Její vitalita je obdivuhodná, a stejně tak pozitivní přístup k práci. Pro britský Daily Mail žena uvedla, že hlavně vždy chtěla, aby “její” pasažéři byli spokojení, a aby se na palubě letadla cítili stejně komfortně, jako ona sama. S mnohými svými pasažéry se dokonce spřátelila.

 

V současné době je nejstarší letuška na světě ve službách American Airlines. Téměř každý den létá na lince z Washingtonu do Bostonu. Spoj letí téměř hodinu a půl a létá několikrát denně a letuška Bette na nich i přes svůj věk stále pracuje.