Odloučením trpí obě strany.

Odloučením trpí obě strany. Zdroj: Mark Allen Johnson

V kalifornské věznici mají stále zhruba 120 těhotných žen.
Některé ženy mají štěstí a mohou se svými dětmi zůstat. Program má však zoufale malou kapacitu. Pouhých 75 dětí.
Některé ženy mají štěstí a mohou se svými dětmi zůstat. Program má však zoufale malou kapacitu. Pouhých 75 dětí.
Lékař je k dispozici neustále.
Některé ženy mají štěstí a mohou se svými dětmi zůstat. Program má však zoufale malou kapacitu. Pouhých 75 dětí.
9
Fotogalerie

Největší ženská věznice na světě: Místo, kde se matky loučí se svými novorozenci

Trestný čin spáchaný ženou bývá ve společnosti hodnocen hůře než stejný čin spáchaný mužem. Mnoho odsouzených žen žije v rodině, mají jedno i více dětí, takže jejich uvěznění je spojeno i s opuštěním blízkých osob, často na nich závislých (především citově). Oproti tomu pokud je uvězněn muž, který má rodinu, jeho blízcí se musejí vyrovnávat spíš s otázkami materiálními. 

Nedobrovolné odloučení od dítěte je těžké pro obě strany, jak pro matku, tak potomka a na obou zanechává nesmazatelné stopy. Ještě horší je však situace, kdy je matce odebráno dítě po porodu. To se děje matkám ve výkonu trestu v největší ženské věznici na světě. Kalifornská Valley State Prison má kapacitu zhruba 4 000 žen. Těm se ročně narodí přes 340 dětí. Jen hrstka z nich není od matek oddělena.

Pokud nastane situace, kdy dítě musí být odloučeno od matky, je to ve většině případů silně deprimující zážitek jak pro dítě, tak pro matku. Zvláště jde-li o dítě do šesti let věku, kdy matka bývá tou nejdůležitější a v podstatě nenahraditelnou osobou.

Kalifornská Valley State Prison má speciální program pro matky s dětmi. Do tohoto programu může být z kapacitních důvodů začleněno pouze 75 dětí a jejich matky nesmí dostat vyšší, než šestiletý trest. Většina dětí proto končí po narození v rukách sociálních pracovníků.

Také v České republice, konkrétně ve Světlé nad Sázavou bylo v roce 2002 otevřeno specializované oddělení pro matky s dětmi (jediné v ČR). Matky žijí po jedné se svými dětmi na pokojích, podílejí se na přípravě jídla, dodržují noční klid od 19:00 do 07:00 a mají celkově jiný režim, který jim umožňuje vychovávat své děti. To vše přesto, že jsou trestané.

Matky na fotografiích z Valley State Prison takové štěstí neměly.

Snímky zveřejnil fotograf Mark Allen Johnson, protože chtěl upozornit na hrozné podmínky, ve kterých těhotné ženy žijí.