Karel IV.

Karel IV. Zdroj: Archív

Svatá říše římská v roce 962
Svatá říše římská v roce 1034
Svatá říše římská v roce 1181
Svatá říše římská v roce 1378
Svatá říše římská v roce 1584
9
Fotogalerie

Nenechte se zblbnout, české země vždy patřily na Západ. Podívejte se na staré mapy

V poslední době se někdy vášnivě diskutuje o tom, kam civilizačně patří Česká republika. Putinisté by nás rádi viděli na Východě. Prezident se zamiloval do Číny. Jenže při pohledu do minulosti je jasné, že české a moravské země patřily na rozdíl od některých jiných území Střední Evropy vždy kulturně k Západu. Stačí se podívat například na mapy, které dokumentují rozvoj Svaté říše římské.

Ta existovala od roku 962 až do roku 1806, kdy ji zrušil císař František I. Rakouský (byl i králem českým a markrabě moravským) poté, co Napoleon Bonaparte založil Rýnský spolek.

Svatá říše římská byl mnohonárodnostní volný komplex mnoha států a státečků. Taková velmi rozvolněná Evropská unie minulosti. Svými kulturními, civilizačními či vzdělanostními návyky to byl ale Západ se vším všudy, včetně nás.

Navíc Praha byla sice neurčeným, ale oficiálním hlavním městem Svaté říše římské v letech 1346 až 1437 a pak v letech 1583 až 1611.

Ale i po zrušení Svaté říše římské, tedy v dobách rakousko-uherské monarchie a pak následně Československé republiky byly vlivy Západu u nás vždy daleko silnější než ovlivňování Východem.

Výjimkou byla doba od konce druhé světové války téměř do listopadu 1989, kdy se prosadil vliv komunistů a za „prozápadní“ se samozřejmě nedají označit ani léta zrůdné válečné okupace hitlerovským Německem.

České a moravské země ale naštěstí většinou patřily na Západ a tak by to i mělo zůstat. Podívejte se na mapy Svaté říše římské a v jakém společenství se tehdy nacházela naše území, je to zajímavé srovnání. Nakonec se mnohé tyto státy opět sešly v EU.