Dost místa pro cyklisty i běžce.

Dost místa pro cyklisty i běžce. Zdroj: ČTK/DPA/Bernd Thissen

Němci stavějí snové cyklodálnice: Široké, osvětlené, bez semaforů, čištěné od sněhu

Sen každého cyklisty se brzy vyplní v Německu. Stavějí zde superluxusní nové cyklostezky, které připomínají dokonalé silnice. Nezastaví vás na nich žádný semafor, stezky jsou tak široké, že mají i předjížděcí pruhy, budou osvětlené a v zimě čištěné, pokud by napadl sníh. Prvních pět kilometrů podobné „cyklodálnice“ bylo otevřeno ve městě Mülheim an der Ruhr v Porúří.

V samotném Porúří chtějí propojit 100 kilometrů podobných „Autobahn pro kola“, a projekt tak spojí města jako Duisburg, Essen a Dortmund i s důrazem na jejich univerzity. Stát má 180 miliónů eur, píše agentura AFP. Vzhledem k tomu, že v Německu rychle stoupá popularita elektrických kol, experti si myslí, že jen tato nejdelší „cyklodálnice“ pomůže dostat ze silnic desítky tisíc aut, která znečišťují životní prostředí. Nové stezky se v Porúří často stavějí na místě zaniklých železničních tratí. Což je dobrá inspirace i pro Českou republiku.

Tyto nové silnice pro cyklisty budou dále budovat i ve Frankfurtu v, Mnichově či Berlíně.

Luxusní cyklostezky ale již existují v jiných státech. Například v Dánsku, kde jedna v délce 22 kilometrů spojuje metropoli Kodaň a Albertslund. V Nizozemsku pak najdete takových sedm kilometrů mezi městy Breda a Etten-Leur. Třicet kilometrů „cyklodálnice“ plánují i v Londýně, kde by spojila Acton na západě britského hlavního města s Barkingem na východě. Tam však není jasné, zda bude projekt vůbec zahájen.