Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Sedm věcí, které byste měli vědět o stromech

Na světě je přes tři bilióny stromů, potvrdila právě nová studie. Je to téměř devětkrát víc, než se předpokládálo, předchozí výpočty hovořily maximálně o čtyř stech miliardách. Tyto téměř všudypřítomné dřeviny jsou nejen důležité, ale také nezbytné pro správné fungování zemského ekosystému. Přečtěte si, co jste o stromech možná nevěděli.

1. Nejstarší strom na světě objevil vlastně náhodou učitel zeměpisu. Pojmenoval jej po svém psovi. Strom se nachází ve Švédsku a jmenuje se Old Tjikko. Podle výsledků měření uhlíkovou metodou je strom starý okolo 9500 let. Není to žádný vzácný druh – jedná se o hojně rozšířený smrk ztepilý.

2. Na každého člověka na planetě vychází přibližně 420 stromů.

3. Tým, který stromy počítal, musel projít informace z více než 400 tisíc zalesněných ploch na planetě.

4. Každý rok se lidskou činností zlikviduje 15 miliard stromů, přičemž člověk jich „vrátí zpět“ jen třetinu.

5. Nejvyšší strom na světě vyrostl v americké Kalifornii. Jmenuje se Hyperion a měří 115, 6 metrů. Tím pádem je vyšší než londýnský Big Ben nebo americká socha Svobody.

6. Nejširší je mexický Arbol de Ture v Mexiku. Jeho kmen má v průměru 14 metrů, obvod měří 42 metrů.

7. Nejstarší druh stromu je Wollemia Nobilis. Tento druh pamatuje ještě dinosaury, je starý více než 90 milionů let. Dalším velmi starým druhem stromu je ginko biloba, která je známá pod názvem jinan dvoulaločný. Jinany jsou na rozdíl od Wollemie mnohem rozšířenější.