Ray Kurzweil

Ray Kurzweil Zdroj: wikipedia.org

Šéf výzkumu umělé inteligence v Googlu má pro svět předpověď: Překonají nás roboti

Ray Kurzweil je expert přes kybernetiku a futurologii a pracuje pro společnost Google. Dvě z jeho předpovědí již vyšly – předpověděl, že člověka porazí stroj v šachu a že se dožijeme aut, která budou schopna jezdit sama.

Podle Kurzweila je nejzásadnějším přínosem budoucnosti vznik strojů, které budou stejně chytré nebo chytřejší než lidé. Této “singularity” se podle Kurzweila dočkáme kolem roku 2050.

Kurzweil říká, že lidé stále uvažují starým lineárním, tedy selským rozumem. Technologie však, jak dokazuje například Moorův zákon (počet tranzistorů, které mohou být umístěny na integrovaný obvod se při zachování stejné ceny zhruba každých 18 měsíců zdvojnásobí, citace – wikipedie), rostou exponenciálně. To znamená, že se číslo umocní vždy o jednoho mocnitele nahoru. Na začátku se tedy technologie rozvíjí pomalu, ale pak neskutečným způsobem zrychluje.

Jinými slovy – postupem času technologie akceleruje pro většinu lidí nepředstavitelným způsobem. Jedním z výsledků této akcelerace jsou i mobilní telefony, které v současnosti používáme. Pokud se technologický vývoj bude dále zrychlovat tímto tempem, brzy stroje překonají lidský mozek v počtu operací za vteřinu. Poté překonají všechny lidské mozky dohromady a budou se vyvíjet donekonečna. Právě v tento moment nastane singularita – tj. moment, kdy stroj bude lepší než ten, kdo ho stvořil.

Kurzweil zůstává optimistou a těší se na nové pokroky v rámci počítačů a virtuální reality. Miliardář Elon Musk je však daleko pochmurnější – podle něj si budou moci stroje uvědomit svojí nadřazenost nad lidmi a dojít k tomu, že je čas lidi vyhladit.

Právě tato událost – singularita, ke které dojde kolem roku 2050, bude podle Kurzweila největším milníkem v historii lidstva. Jestli je to však naše spása nebo záhuba, zatím nikdo neví.